Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

22/11/2011

11-11-11

Ongeloofwaardig occult verhaaltje

Ah gelukkig! Je bent na 11-11-11 nog in staat deze review te lezen! Wat er allemaal niet had kunnen gebeuren! Wat er zo speciaal is aan die datum? Het is een datum dat vele stelletjes trouwen en het carnavalsseizoen officieel begint, maar volgens regisseur Darryl Lynn Bousman (Saw, Mother's Day) is de datum een waarschuwing voor iets bovennatuurlijks...Joseph Crone, een beroemd Amerikaans auteur, vertrekt na het overlijden van zijn vrouw en zoontje naar Barcelona om zijn broer en doodzieke vader op te zoeken. Hij wordt echter geplaagd door talloze hallucinaties en waarnemingen van het getal 11. Wanneer hij zich meer en meer probeert te verdiepen in de bizarre toevalligheden, komt hij erachter dat 11-11-11 niet alleen een datum is...

Darryl Lynn Bousman, regisseur van onder andere Saw II t/m IV en het meer recente Mother's Day, heeft een leuke manier gevonden zijn film onder de aandacht te brengen. Een mooi staaltje marketing omtrent 11 november 2011. Het is overigens niet geheel origineel. End of Days (1999) had ook als missie de mensen te laten huiveren vlak voor de eeuwwisseling. Gek genoeg zijn films die gaan over het bovennatuurlijke al snel beangstigend. Misschien het idee dat er toch iets is? Dat het toch wat dichterbij is dan fictieve monsters?

Bousman weet op effectieve wijze de spanning op te bouwen maar gebruikt hiervoor de aloude trukendoos der horror. Met veel donkere ruimtes in een oud, krakerig huis klinkt het uiterst cliché, maar toch weet hij je regelmatig op te laten schrikken als er een schim of demoon in beeld komt. Maar toegegeven, het is een tikkie goedkoop, deze vorm van horror.

De hoofdrolspelers zijn helaas weinig overtuigend en zoals het vaak in dit soort films het geval is, maken ze soms net iets te domme beslissingen. Na een aardige spanningsopbouw nadert de film een climax die de kijker alleen maar kan tegenvallen. Vergezocht, onrealistisch en bovendien wordt de intelligentie van de kijker flink in twijfel getrokken door minutenlang het einde te verklaren middels flashbacks.

11-11-11 is een film die gerust kan dienen voor een avondje vermaak maar verwacht absoluut niets origineels. De film is redelijk maar ontstijgt de gemiddelde horrorfilm nergens.
Blu-ray

11/11/2011

JustBridge

1080p HD - 16:9 Widescreen

Engels DTS-HD MA 5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.