Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
19/02/2014

12 Years a Slave

Twee jaar na het aangrijpende Shame komt regisseur Steve McQueen met een historische film over de Amerikaanse slavernij. 12 Years a Slave is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor). Deze zwarte man leefde met zijn gezin in New York in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog. Als Solomon wordt ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden, begint het gevecht om niet alleen te overleven, maar ook om zijn waardigheid te behouden

 
  12 Years A Slave

 
Wanneer Solomon ook persoonlijk bezit wordt van de gruwelijke meester Edwin Epps (Michael Fassbender) bestaat zijn leven louter uit werken op de katoenplantage. Daarbij worden de slaven van Epps ook zwaar mishandeld met een zweep, opgehangen of verkracht. De enige hoop die Solomon heeft, komt voort uit de liederen die de slaven samen zingen. Midden in deze nachtmerrie probeert Solomon er alles aan te doen om in contact te komen met zijn familie.
 
Van boek naar film
De film is een adaptatie van het gelijknamige boek uit 1853 van Solomon Northup. Dit is een belangrijk boek over slavernij in de Amerikaanse geschiedenis. Het boek raakte helaas in de loop der jaren bijna in de vergetelheid. De in Amsterdam wonende Steve McQueen kreeg het boek van zijn vrouw en raakte direct in de ban van het verhaal. Met behulp van onder andere productiemaatschappij Plan B van Brad Pitt heeft de regisseur deze film kunnen maken. Het is dan ook zeker geen toeval dat Brad Pitt een kleine, maar belangrijke rol heeft in deze film.
 
Spraakmakend
Regisseur Steve McQueen heeft met 12 Years a Slave wederom een film gemaakt met een spraakmakend onderwerp. 12 Years a Slave houdt de aandacht vast en laat je niet meer gaan. De beelden waarbij de slaven worden gestraft zijn heftig. De ophangscène bestaat uit een longshot, waarbij je als toeschouwer er bijna van onpasselijk wordt om naar te kijken. Het gebruik van longshots in heftige scènes is zeker wel kenmerkend voor films van Steve McQueen. Dit deed de regisseur namelijk ook al eerder in zijn vorige films Hunger en Shame.
 
Daarnaast drukt Steve McQueen zijn eigen stempel door weer Michael Fassbender in zijn film te laten spelen. Fassbender speelde ook al sterke rollen in McQueens eerdere films. De acteur kun je een muze noemen voor de regisseur, zoals Leonarda diCaprio voor Martin Scorsese en Johnny Depp voor Tim Burton.
 
Inmiddels heeft 12 Years a Slave tientallen nominaties gekregen, maar ook tientallen gewonnen, waaronder awards voor beste film (Golden Globe, AFI en BAFTA). De film is dan ook één van de grote kanshebbers tijdens de Oscar uitreiking in maart.
 
Onlangs was er veel commotie op social media met betrekking tot de filmposter in Italië. De Italiaanse filmdistributeur koos ervoor om op de filmposters Brad Pitt en Michael Fassbender prominenter af te beelden, dan de echte hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor. Dit heeft voor enorm veel kritiek gezorgd, waarbij uiteindelijk de Italiaanse filmposters zijn aangepast en de Italiaanse distributeur zich heeft moeten verontschuldigen.
 
Conclusie
De film is een verrijking aan het genre historisch drama. Als toeschouwer zou je de film 50.000 keer moeten kijken om op de totale tijd uit te komen, dat Solomon Northup in zijn leven een slaaf was. Laat je dan ook meeslepen in het ongelooflijke verhaal van Solomon Northup en ervaar zelf waarom deze historische film nu al een terechte klassieker is!
Plaats uw reactie

Miho op 24/05/2014

Hello, I believe your inneetrt site may be possessing browser compatibility concerns. When I search at your web site in Safari, it seems to be very good but when opening in World wide web Explorer, it's got some overlapping. I just needed to provide you with a speedy heads up! Other then that, great web site!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.