Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

04/01/2012

Attack the Block

Jeugdbende vs. jonge vrouw vs. politie vs. gangsterbaas vs. aliens

Joe Cornish is in Engeland vooral bekend als televisie- en radiopresentator, maar met Attack the Block is hij nu ook in de filmwereld een naam om in de gaten te houden. Gesteund door zijn vriend Edgar Wright (Shaun of the Dead, Hot Fuzz, Scott Pilgrim vs. The World), die deels de productie op zich nam, komt hij met een uiterst originele scifi-actiethriller die over een gezonde dosis humor beschikt.Als Sam (Jodie Whittaker) thuiskomt van een feestdag, wordt ze beroofd door enkele tieners. Tijdens de beroving stort er opeens een onbekend object vlakbij neer en Sam weet hierdoor te ontsnappen. De leider van de jonge bende, Moses, besluit de door de explosie vernielde auto te onderzoeken. De criminelen stuiten daarbij op een vreemd wezen dat ze uiteindelijk weten te vermoorden. Ze brengen het naar de lokale drugsdealer Ron (Nick Frost) in de hoop er wat drugs rijker van te worden; Rons baas Hi-Hatz geeft een akkoord voor het bewaren van het beest in hun geheime wietruimte.

Echter blijken even later steeds meer van de rare wezens uit de lucht te vallen. De jeugd bewapent zich weer en verzamelt zich bij de dichtstbijzijnde inslagplaats. Deze keer blijken de wezens echter een stuk groter en gevaarlijker te zijn. De jongeren vechten voor hun leven maar er blijven steeds meer aliens komen. Uiteindelijk is de hele stad in paniek, de jeugdbende komt Sam weer tegen en Hi-Hatz krijgt mot met het jonge gajes. Het is één grote chaos waarin de politie, Sam, de jeugdbende, Hi-Hatz én de aliens tegen elkaar strijden.

Het uitgangspunt van Attack the Block is uiterst origineel. Verschillende genres en thema’s komen samen en Conrish krijgt het voor elkaar om er een samenhangend geheel van te maken. Komische situaties, gore beelden en spannende scènes worden op een goede manier afgewisseld, en dit zorgt ervoor dat je constant vermaakt wordt en geen idee hebt wat je kan verwachten.

Naast het uitstekende script en de uitvoering, heeft Conrish nog enkele slimme foefjes gebruikt om een heerlijke film neer te zetten met een beperkt budget. De monsters zijn namelijk uit de computer getrokken, maar lijken op geen van de monsters of aliens die je eerder in films gezien hebt. Doordat ze gitzwart zijn, valt het niet op of de CGI lelijk is, en daarnaast ogen ze origineel maar hiermee niet minder angstaanjagend. Ook wat betreft de cast heeft Conrish het slim aangepakt: de jonge acteurs die de bendeleden vertolken stelen de show. Het zijn kleurrijke personages die ieder hun eigen karakteristieken hebben.

De schijf
De Blu-ray bevat een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Door de veelal donkere scènes en de gitzwarte monsters valt het relatief kleine budget van zo’n 9 miljoen niet op. Tijdens de actiescènes wordt goed gebruik gemaakt van alle speakers en ook de subwoofer zal regelmatig zijn gebrom laten horen.

Helaas geen extra’s.

Blu-ray

30/11/2011

Entertainment One Benelux

2.35:1 1080p

Engels DTS-HD MA 5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.