Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

16/05/2012

Margin Call

De economische crisis is hot! Regeringen vallen, mensen gaan de straten op en het is zelfs maar de vraag of alle huidige EU-landen binnenkort nog wel binnen de EU vallen. Een film over de economische crisis is dan ook een slimme zet en nog steeds zeer relevant. Want hoe komt zo´n crisis nou tot stand? Margin Call is echter geen documentaire maar een fictief verhaal dat draait om het keerpunt in de wereldeconomie.We volgen 36 uur lang de werknemers van een groot investeerderbank, losjes gebaseerd op Lehman Brothers. Het begint als Peter Sullivan (Zachary Quinto) een USB-stick van de zojuist ontslagen Eric Dale (Stanley Tucci) krijgt. Hier staat een project op met gevoelige informatie. “Be careful”, zegt Eric niet voor niets tegen Peter. Als Peter vervolgens het project weet te klaren, blijkt de spreekwoordelijke ‘shit’ de spreekwoordelijke ‘fan’ geraakt te hebben: het hele model waarmee men risico’s berekent blijkt niet juist te zijn. Het komt erop neer dat de bank zeer risicovolle pakketten bezit die de ondergang van het bedrijf kunnen betekenen. Alle hoge piefen worden opgetrommeld want die nacht zal nog een knoop doorgehakt worden, en dat kan mogelijk de knoop zijn die een groot deel van de economie in stand houdt.

Voor deze film is een indrukwekkend ensemble acteurs opgetrommeld wat de film zeker ten goede komt. Naast de genoemde namen zetten ook Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons en Demi Moore een uitstekende rol neer. Stuk voor stuk blijken ze personen met meerdere gezichten; allemaal hebben ze een keiharde instelling die nodig is om in een dergelijk bedrijf te fungeren, maar zelfs die hoge piefen blijven gewoon mensen met een zwakke kant.

Margin Call is geslaagd in het neerzetten van een spannend en duidelijk verhaal omtrent een zeer complex onderwerp dat voor een leek prima te volgen blijft. Waar de film echter minder in geslaagd is, is het allemaal wat emotie meegeven. Zoals gezegd wordt er prima geacteerd, maar het script is er iets te veel op gericht om vooral een totaalbeeld van de situatie te geven - maar het is ook geen documentaire. De personages kennen wel wat ups en downs maar het blijft allemaal behoorlijk afstandelijk omdat het duidelijk een ensemblefilm is. Economie blijft een ontastbaar iets en wordt daardoor al snel droge kost. Iets meer emotie in het verhaal had de film dus zeker goed gedaan.  

De schijf
Naast de film bevat de schijf een making of, weggelaten scènes, een fotogalerij en kun je audiocommentaar aanzetten tijdens de film.

DVD

27/03/2012

Lumiere Home Entertainment

1.78:1

Engels Dolby Digital 5.1

Nederlands

Plaats uw reactie

Christian op 16/05/2012

Absoluut geen verkeerde film maar ben het met de score eens. Iets te weinig emotie en detail over het bedrijf. Het blijft allemaal wat algemeen. Leuk tussendoortje! 3/5
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.