Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

23/05/2012

Mission Impossible: Ghost Protocol

Niets lijkt onmogelijk

Ethan Hunt (Tom Cruise) zit in een Russische gevangenis. Na een spectaculaire uitbraak krijgt hij weinig tijd om uit te rusten; een nieuwe missie dient zich aan. Woorden als “kernbommen” en “Russen” zijn genoeg om te weten wat er op het spel staat. Zal in dit vierde deel de missie daadwerkelijk onmogelijk blijken? Dat Ghost Protocol bol staat van de spectaculaire actie is een feit en laat zien dat niet elk vierde deel van een filmreeks een aftakeling betekent.
Ethan krijgt tijdens zijn missie hulp van de sexy Jane Carter (Paula Patton), de mysterieuze William Brandt (Jeremy Renner) en de techneut en als grappige side-kick dienende Benji Dunn (Simon Pegg). Maar bovenal is dit de Tom Cruise-show die naast hoofdrolspeler ook als producent optrad. De regie is in handen van Brad Bird die als regisseur voor Pixar heeft gewerkt en verantwoordelijk was voor The Incredibles (2004) en Ratatouille (2007). Zijn eerste live-action stelt niet teleur en maakt de omschrijving “actiefilm” meer dan waar. Gedurende 130 minuten word je van de ene actiescène naar de andere gedonderd zonder dat overdaad zijn intrede doet. Wat ik een absoluut pluspunt vind is dat de actiescènes overzichtelijk zijn gefilmd zonder hyperactieve, hoofdpijnbezorgende shaky-camshots.

Net als in de James Bond-reeks - om de voor de hand liggende vergelijking maar te maken - spelen locaties in MI4 een grote rol. De missie voert het team onder andere naar Rusland en Dubai. In Rusland wacht de onmogelijke taak om in het Kremlin in te breken terwijl in Dubai het grootste flatgebouw ter wereld als decor fungeert. Als de inbraak in het Kremlin resulteert in een gigantische explosie, worden Ethan en zijn team verantwoordelijk gesteld en van terrorisme beschuldigd. De moeilijkheidsgraad wordt vervolgens opgeschroefd als het team op geen enkele vorm van back-up kan rekenen. Eigenlijk merk je daar als kijker weinig van want de inventievelingen kunnen nog steeds aan alle mogelijke gadgets komen.

MI4: Ghost Protocol is een film die vanaf de eerste minuut vol gas geeft en dat de volle speelduur weet vol te houden zonder een moment te vervelen. Het is een genot om naar te kijken en na elke spectaculaire scène vraag je je af hoe dat overtroffen kan worden. Een hoogtepunt van de film is een lang segment rondom het glazen flatgebouw in Dubai waar Ethan met supersonische handschoenen langs de buitenkant balanceert op een manier waar Spiderman jaloers op zou zijn. Alsof dat niet moeilijk genoeg is, krijgt Ethan bovendien te maken met een naderende zandstorm en raakt een handschoen defect. Hoe ridicuul dit op papier wellicht klinkt, het werk in de film. De balans tussen luchtigheid en serieuze spanning wordt dan ook perfect gevonden. Veel luchtigheid komt van Simon Pegg en hij is net iets te vaak onnozel om voor een professionele organisatie als IMF (Impossible Missions Force) te werken. Deze komische noot komt helaas soms wat geforceerd over maar is eigenlijk een klein smetje op het geheel.

De plot is absoluut van ondergeschikt belang en dit vierde deel kijk je om de spectaculaire actiescènes. Het niveau is erg hoog en je hebt nergens het gevoel naar een vierde deel van een reeks te kijken. Het is ook absoluut niet nodig om de eerste drie delen gezien te hebben. Wel durf ik de stelling te nemen dat Ghost Protocol de beste uit de reeks tot nu toe is. Laten we hopen dat meneer Cruise nog zin heeft in een vijfde deel. Onpretentieus vermaak op topniveau!

De Blu-Ray
Hier kan ik kort en krachtig over zijn: deze schijf kan absoluut dienen om vrienden en familie te overtuigen waarom Blu-Ray toch echt betere beeld- en geluidskwaliteit heeft. De scherpte en helderheid van het beeld overtuigen zowel in close-ups als in vergezichten. Als bonusmateriaal biedt de set enkele documentaires (in HD!) die met name een kijkje geven in de totstandkoming van de actiescènes. Ook zijn er enkele deleted scenes te vinden en een extra dvd. Perfecte set; niets meer aan doen.

Blu-ray + DVD

09/05/2012

Paramount Home Entertainment

1080p High Definition 2.40:1

7.1 Dolby TrueHD

Nederlands, Frans, Engels, Italiaans etc

Plaats uw reactie

Christian op 24/05/2012

Ook ik durf deel 4 het beste deel uit de reeks te noemen. Lekker vermaak en een adrenaline-verhogend stuk boven Dubai dat me zweethandjes bezorgde. 4/5
SFJunkie op 10/06/2012

Elke dag heb ik een dosis SF nodig!
Denk ook, net als mijn voorganger, dat ik dit het beste deel vind. Ik vind tot nu toe deel 1 de zwakste!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.