Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

04/06/2012

The Muppets

Kleurrijk feest van herkenning!

Na jaren in de vergetelheid te zijn geraakt, met zo nu en dan een matige direct-to-videofilm tussendoor, betekende 2011 dan toch eindelijk dé comeback voor Jim Hensons pluizige creaties. Disney, dat in 2004 de rechten definitief kocht, heeft ze op verfrissende wijze een nieuw leven ingeblazen met een voor deze franchise recordbrekende box-office als gevolg. De fans mogen overigens in hun handjes klappen want een vervolg is reeds aangekondigd.Gary en zijn broer Walter zijn van jongs af aan dikke maatjes. Walter is de grootste Muppet-fan ter wereld dus wanneer Gary hem aanbiedt mee te gaan met hem en zijn vriendin Mary naar de Muppet-Studio in L.A. lijkt zijn grote wens in vervulling te gaan. Maar wanneer ze op de plek van bestemming zijn, blijkt de hele studio verlaten op twee andere toeristen na. Een gemene oliemagnaat heeft de locatie opgekocht om te gaan boren maar wanneer Walter dit nieuws opvangt, gaat hij samen met Gary en Mary op een missie het Muppet-gezelschap weer bij elkaar te krijgen en hun gelifde theater te redden. Het doel: 10 miljoen dollar en een succesvolle show op één avond. Maar zitten de verloren vrienden hier wel op te wachten?

De tv-optredens van de Muppets in de jaren '80 waren populair en er werden, verdeeld over vijf seizoenen, een 120-tal afleveringen geproduceerd. Tijdens én vanaf die tijd werden er meerdere films geproduceerd onder de vlaggen van verschillende studio's, waaronder ook Walt Disney. Sommigen waren succesvol maar de meeste pogingen mislukten. Toen Disney de rechten in 2004 definitief kocht (enkel Muppets - dus geen Sesamstraat of de Freggels), kwam het eerste idee voor een film pas in 2008, toen Jason Segel en regisseur Nicholas Stoller een concept inleverden. Ze mochten het idee uitwerken en zodoende konden we vorig jaar genieten van de meest succesvolle film die de franchise ooit voortbracht.

Het verhaal is misschien wel de sterkste factor, want de Muppets in de film zijn zich bewust van hun huidige status als vergeten artiesten en de humor dat dit gegeven met zich meebrengt, staat garant voor veel zelfspot en knipogen naar de goede, oude tijd. In de eerste instantie zijn het enigszins gedeprimeerde poppen en het tragische voert soms teveel de boventoon. De film had in mijn ogen op veel punten wat vrolijker mogen zijn, maar de liedjes - waaronder het schitterende "Rainbow Connection" - maken veel goed. De rol van Gary, gespeeld door Jason Segel (How I Met Your Mother), is prima voor de film: overacting en overdreven vrolijk. Amy Adams komt wat minder goed over. Dat ligt niet zozeer aan haar spel maar de rol is gewoon te beperkt. Chris Cooper is leuk als oliemagnaat maar zijn geforceerde rapliedje in het midden van de film is een misser en valt geheel buiten de stijl van de film.

De blu-ray
De blu-rayrelease ziet er keurig uit met een beeld- en geluidskwaliteit op referentieniveau! Maar helemaal perfect is de disc niet. Een storende factor tijdens het bekijken van de film was het ontbreken van de ondertiteling bij alle liedjes. Geen idee wat hier de reden van is, maar ik beschouw het als slordig. Met de extra's komen we er, vergeleken met Amerika, bekaaid vanaf: bloopers, een making of en een korte screentest waarmee je in totaal een halfuurtje zoet bent. Voor audiocommentaar, deleted scenes en alle trailers moet je dus overzees zijn. Dat geldt overigens ook voor de kartonnen slipcases die vanaf deze maand afgeschaft zijn in Europa dus helaas is de reeds opgebouwde, enigszins bij elkaar passende collectie Disneys nu echt verleden tijd. Doodzonde.

De film is echter prachtig dus fans kunnen de blu-ray gerust in huis halen. Intussen is het wachten op het vervolg dat hopelijk net zo'n hoog niveau behoudt. De Muppets zijn weer helemaal terug dus de factor "vrolijk" zal het komende deel ongetwijfeld meer aanwezig zijn!


Blu-ray

30/05/2012

The Walt Disney Company Benelux

1080p High Definition 1.78:1

DTS-HD 7.1 Engels, Nederlands, Frans | DTS-HD 5.1 Vlaams

Nederlands, Frans, Engels

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.