Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

30/10/2012

Jiro Dreams of Sushi

Zoals wel meer films over eten en het bereiden van eten, is deze film goede reclame voor eh....eten. Sushi in het bijzonder. Het water loopt je in de mond bij het zien van de verschillende soorten die worden voorgeschoteld aan de gasten van het restaurant en de kijker. Toch heeft Jiro Dreams of Sushi meer te bieden dan een hunkerende honger naar sushi. De film gaat ook over vakmanschap, Japanse tradities en benauwende familiebanden.
Jiro Ono is een vijfentachtig jarige Japanner die al vrijwel heel zijn leven bezig is met het perfectioneren van sushigerechten. Zoals de titel al verklapt, droomt de beste man er zelfs over. Hij bedenkt in zijn slaap een nieuwe sushi en probeert deze de volgende dag na te maken. De documentaire gaat enerzijds over Jiro en hoe hij sushi’s maakt en vooral hoe goed deze zijn. Een belangrijke ‘talking head’ is een Japanse voedselrecensent die erg lovend over hem is. Hij legt bijvoorbeeld uit dat het tamelijk uniek is dat Jiro’s restaurantje drie Michelin-sterren heeft. Het eettentje is namelijk gelegen in een metrostation, biedt plaats aan ongeveer tien tot vijftien man aan de bar en heeft geen toilet. Toch krijgt het tentje drie sterren, omdat het eten schijnbaar zo uitzonderlijk goed is.

Een ander verhaallijntje in de documentaire is de oudste zoon van Jiro. Jiro heeft twee zoons. In Japan is het normaal dat de oudste zoon de zaak van zijn vader overneemt en hij wil dit ook maar al te graag. Maar omdat de taaie bejaarde met de zachte sushi niet van ophouden weet, werkt zijn zoon als vijftigjarige nog altijd als hulpje aan zijn zijde. Dit terwijl de jongste zoon inmiddels zijn eigen sushirestaurant heeft geopend.

Het is bijzonder om te zien met hoeveel toewijding de sushi dagelijks wordt bereidt. Maar naast het maken van het eten vertelt Jiro Dreams of Sushi ook iets over de Japanse normen en waarden over bepaalde zaken. Zo is de Prins Charles-achtige troonopvolging van de oudste zoon schrijnend om te zien en ook de manier waarop over vis wordt gedacht doet af en toe een wenkbrauw of twee steigeren. Zo komt op een gegeven moment de overbevissing van de zeeën aan bod. Vissersboten met groten netten vissen de hele zee leeg en over een paar jaar zijn bepaalde soorten gewoon uitgestorven. Dit ziet de familie Ono in en ze vinden dit verschrikkelijk, want, dan kunnen zij bepaalde sushi niet meer maken!

De DVD van Homescreen bevat op enkele trailers na geen extra’s.DVD

31/08/2012

Homescreen

16:9 Anamorphic, Kleur

Dolby Digital 5.1, Japans

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.