Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

18/11/2012

Snow White and the Huntsman

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...

Nadat er jaren '80 jeugdseries zoals The A-Team, G.I. Joe en Transformers de afgelopen jaren werden vertaald naar het witte doek zijn nu blijkbaar sprookjes aan de beurt. Werd eerst Roodkapje gefabriceerd tot Red Riding Hood (2011), nu krijgt Sneeuwwitje een eigen moderne filmversie. Snow White and the Huntsman (2012) is het project van debuterend regisseur Rupert Sanders en geeft Sneeuwwitje flink wat girlpower mee en gooit daarbij tal van veldslagen en schmierende A-acteurs zoals Charlize Theron in de mix. Is geen enkel jeugdsentiment meer heilig?In deze reimagining, een term die tegenwoordig vaak wordt gebruikt in filmland en eigenlijk betekent dat een oud concept of verhaal in een nieuw jasje wordt gestoken, wordt Sneeuwwitje vertolkt door Twilight-ster Kristen Stewart. Dit gegeven riep niet direct enthousiaste gevoelens bij me op, gevoed door het vooroordeel dat deze actrice qua acteerprestaties het equivalent is van een Nederlands soapsterretje. Na het zien van de film is dat voor een deel waar gebleken - je zou deze dame de vrouwelijke Keanu Reeves kunnen noemen. Ze straalt niet echt veel warmte uit en haar acteerprestaties zijn inderdaad nogal beperkt. Ze wordt daarnaast bijgestaan door Charlize Theron die een over-the-top interpretatie weggeeft van de boosaardige koningin. En tenslotte wordt de jager gespeeld door Chris Hemsworth, ook al een vrij beperkt acteur die met name bonkige krachtpatsers mag spelen.

Het bekende sprookje wordt in grote lijnen in ere gehouden. De boze koningin vraagt voortdurend aan haar magische spiegel wie het mooiste van het land is. De spiegel bevestigt haar vraag maar om deze status te behouden voedt de koningin zich aan de jeugdigheid met jonge meisjes. Sneeuwwitje zit al jaren opgesloten in een kerker en als het moment daar is ontsnapt ze en vlucht ze door het donkere woud. De krachten van de koningin reiken niet zo ver, wellicht komt daar haar onzekerheid en compensatiedrang naar schoonheid vandaan, en roept vervolgens onder dwang de hulp in van een jager om haar terug te brengen. En voilá, het begin van een episch avontuur is begonnen. Uiteraard komen de dwergen, ik geloof wat meer dan zeven, ook hun bijdrage leveren. Een gigantische trol en een vleugje leentjebuur van Miyazaki's Princess Mononoke (1997) maken het feest compleet.

Dit sprookje is niet geschikt voor erg jeugdige kijkers, daarvoor is de film te gewelddadig. Ondanks de niet erg originele insteek is het resultaat eigenlijk best te behappen. De film ziet er behoorlijk gelikt uit en de acteurs spelen hun bordkartonnen personages naar behoren. Kristen Stewart mag voornamelijk angstig kijken en dat kan ze goed. Als er wat meer acteergewicht van haar verlangd wordt, zoals het geven van een speech aan manschappen, zakt ze echter door het ijs. Theron krijgt daarentegen alle vrijheid en schiet daarbij geregeld flink uit de bocht maar dat maakt haar vertolking eigenlijk des te leuker. Snow White and the Huntsman is een aardige fantasyfilm, boordevol actie en mooie plaatjes zonder functie. En dat is best wel eens leuk. Regisseur Rupert Sanders komt uit de reclamewereld en dat blijkt met name in zijn vermogen om gelikte, mooie plaatjes te schieten zoals rode bloeddruppels in witte sneeuw.

Snow White and the Huntsman ervoer ik als een positieve verrassing. Een vervolg zit er echter naar alle waarschijnlijkheid niet in. Sanders knoopte namelijk een verhouding aan met hoofdrolspeelster Stewart en daar was de vrouw van Sanders niet echt blij mee. Ze verbood hem vervolgens om nog een film met de actrice op te nemen. En daar ben ik zelf eigenlijk niet zo rauwig om. Het verhaal is verteld en het zou mooi zijn als er weer eens iets origineels uit Hollywood komt. Al die sequels, prequels en reimaginings heb ik nu wel gezien. De fantasyliefhebber kan, voordat Hobbits het witte doek weer onveilig gaan maken, voorlopig genieten van deze moderne variant van het klassieke sprookje.

De Blu-Ray
De beeld- en geluidskwaliteit zijn absoluut top. De kleuren en het cgi-machtsvertoon spatten van het scherm. De extra's zijn erg talrijk. Naast een audiocommentaar met onder andere regisseur Rupert Sanders staan er aardig wat documentaires op. Bijzonder om te zien dat een debutant zoveel budget en speelruimte krijgt om zijn visie te verwezenlijken. De totstandkoming van sets en special effects kan wat filmmagie wegnemen maar zijn voor de liefhebber zeker de moeite waard. Er zijn staan twee versies van de film op de Blu-Ray; de bioscoopversie en de verlengde versie. De verlengde variant duurt echter maar vier minuten langer dus beide versies zullen niet veel van elkaar verschillen. Naast de Blu-Ray vindt je in deze set ook de dvd-versie en een digital copy. Een slipcase maakt het luxe karakter af. Een prachtige uitgave. 

Blu-ray + DVD + Digital Copy

23/10/2012

Universal Pictures

1080p High Definition 2.35:1

DTS-HD Master Audio 7.1 en DTS Surround 5.1

Nederlands, Frans, Engels

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.