Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

14/08/2012

A Simple Life

Dé Aziatische Intouchables

Huishoudster Ah Tao heeft 60 jaar trouwe dienst geleverd aan één familie. Daarvan heeft ze vier generaties verzorgd. Wanneer zij ziek wordt, besluit de jonge filmproducent Roger de zorg voor zijn huishoudster op zich te nemen. Voor het eerst in zijn leven voelt hij de kracht van de onvoorwaardelijke liefde.
Het verhaal van A Simple Life is “simpel”. Na 60 jaar trouwe dienst krijgt de oude huishoudster Ah Tao een beroerte waardoor ze niet meer voor Roger kan zorgen. Ze besluit dan ook om in een verzorgingstehuis te wonen. Hier wordt ze geconfronteerd met de eenzaamheid die het ouder worden met zich meebrengt. Roger besluit de taakverdeling om te draaien en Ah Tao te verzorgen. Door het gemis van Ah Tao’s dienst in Rogers leven, ziet hij in hoe belangrijk Ah Tao is en hoe vanzelfsprekend alles voor hem was. De vrouw is niet alleen een huishoudster geweest, maar ook een moeder in zijn leven.
 
A Simple Life is geregisseerd door Ann Hui en ze heeft inmiddels al twintig films op haar naam staan. Haar debuutfilm The Secret dateert alweer uit 1979. A Simple Life heeft meerdere universele thema’s, waarvan ouderdom er één is. Ann Hui wilde met deze film onder andere het verschil aangeven hoe Chinezen omgaan met ouderen in hun omgeving vergeleken met het Westen. Zoals Hui zelf zegt: "We zullen allemaal op een dag oud worden, maar het verschil zit in hoe wij ervoor kiezen om de laatste dagen te leven. De ouderen mogen dan wel hun jeugd hebben verloren, maar ze hunkeren nog steeds naar iets wat we allemaal nodig hebben; de liefde van een ander persoon, puur en simpel."
 
Ann Hui heeft voor A Simple Life niet de minste acteurs gekozen. Andy Lau (Roger) is in Hong Kong een grote pop- én filmster. In Nederland ken je hem misschien nog van House of Flying Daggers uit 2004. Daarnaast wordt Deanie Ip (Ah Tao) gezien als één van de beste actrices van Hong Kong. Voor de rol in A Simple Life heeft ze tevens de prestigieuze prijs gewonnen voor beste actrice tijdens het Venice Film Festival. De combinatie Lau en Ip in één film is sowieso bijzonder en een gouden combinatie. Beide acteurs werken al dertig jaar samen en hebben in een zevental films gespeeld als moeder en zoon.
 
A Simple Life was één van de publieksfavorieten van het afgelopen IFFR, en deze week is er zelfs een speciale screening van A Simple Life tijdens World Cinema Amsterdam. De diverse special screenings richten zich op drie thema’s. Een van de thema’s is de gesteldheid van de zorg voor ouderen en hulpbehoevenden elders in de wereld.
 
A Simple Life is een waar juweel om te zien en één van de beste Aziatische films van de afgelopen jaren. Deze ontroerende film weet je mee te nemen en diep te raken. Samen met Intouchables één van de meest hartverwarmende films van het jaar!


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.