Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
12/08/2022

Ambulance

In de nieuwste actiefilm Ambulance van regisseur Michael Bay zien we hoe twee broers Danny (Jake Gyllenhaal) en Will Sharp (Vahya Abdul-Mateen II) samen met een team een bank willen overvallen in Los Angeles. Dit zal een van de grootse overvallen ooit worden. De overval loopt behoorlijk gesmeerd, totdat agent Zach (Jackson White) aanklopt. Hij is verliefd op een van de bankbediende en wil haar mee uit vragen. Vanaf dat moment begint er een achtbaanrit waarin de hoofdpersonen zullen moeten rennen voor hun leven. Gebaseerd op de Deense film Ambulancen geschreven en geregisseerd door Laurits Munch-Petersen.
Hun huidige vluchtauto met chauffeur komen niet verder dan de voordeur en daardoor zal Danny een nieuw plan moeten bedenken om de bank te verlaten en uit de handen van de politie te blijven. Ze pakken een ambulance die op het punt stond om naar het ziekenhuis te rijden met aan boord een gewonde agent en verpleegkundige Cam Thompson (Eiza Gonzales). Nu hebben ze niet alleen een bankovervallen, maar hebben ze ook twee personen gegijzeld. Hoe zullen ze met 90 kilometer per uur non-stop door Los Angeles ongeschonden thuiskomen? De race is begonnen.
 
Spektakelfilm
Het is altijd afwachten wat een remake doet, want vaak wordt deze altijd slechter dan het origineel. Echter is het Michael Bay gelukt om zijn eigen visie erop los te laten. Hij heeft dan ook alles uit te kast getrokken om hier een spektakelfilm van te maken. En dat pakt goed uit. Er zitten prima en goed uitgewerkte actiescènes in die je als kijker verrast. Waarbij er regelmatig met behulp van drones prachtige achtervolgingsscènes in beeld worden gebracht. Dat is nog niet vaak en vlot als in deze film getoond. 
 
Het verhaal begint vrij rustig, je maakt eerst even kennis met de personages en komt daarna in een sneltrein terecht die echt niet meer stopt. Een beetje net als Speed, waarbij een bus niet meer stopt, maar dan met een ambulance. En dit voertuig kan nog best veel dan alleen patiënten vervoeren. Dit heeft Bay met zijn team dan ook zeer goed in elkaar gedraaid. De stunts zijn groots en de muziek voelt maakt het nog groter. Af en toe klinkt de soundtrack wel erg na The Transformers en wordt daardoor de scene even uit zijn verband gezet. Niet heel erg, maar had ook iets minder kunnen zijn.
 
Appetijtelijk
De cast speelt netjes. Acteur Jake Gyllenhaal zien we nu eens als een overvaller met een geniaal boevenbrein. Dit doet hij prima. Vahya Abdul-Mateen II die zijn broer speelt komt overtuigend over. Samen vormen ze een goed duo. Actrice Eiza Gonzales is een mooie verschijning en ziet er met haar rode lippenstift en goed opgemaakte gezicht er naar een aantal kilometers racen met de ambulance nog steeds even mooi uit. Zij had nog iets rauwer mogen zijn. Maar net als in de andere Bay films zien de dames er altijd erg appetijtelijk uit. Geen probleem, maar dat haalt de geloofwaardig er beetje van af. Acteur Garret Dillahunt en zijn hond Nitro stelen de show. Garret’s personage kapitein Monroe van de speciale eenheid gooit er zo nu en dan leuke onliners in die het verhaal even afremmen. 
 
Ambulance is gewoon een lekkere actiefilm die het moet hebben van de vlotte wagens en spectaculaire scenes. Ga er maar gewoon lekker voor zitten en veel kijkplezier. Naast de film bevat de Blu-ray ook nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, interviews, het maken van de stunts en nog veel meer.


Blu-ray

10/08/2022

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.