Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
18/01/2018

American Made

Het waargebeurde verhaal van Barry Seal is door regisseur Doug Liman vertaalt in American Made. Hierin zien wat voor een bizarre leven Barry Seal heeft gehad in met name de jaren 1976 tot en met 1986. Hoe een doodgewone piloot van binnenlandse vluchten gaat werken voor de CIA en daarnaast drugs smokkelt voor de beruchte Pablo Escobar. Met in de hoofdrol Tom Cruise, Jayma Mays, Domhnall Gleeson, Sarah Wright en Mauricio Meija.Tijdens een normale vlucht wordt Barry Seale (Tom Cruise) benadert door Monty ‘Schafer’ (Domhnall Gleeson), een CIA agent die onder de indruk is van het leven van Seal. Hij heeft ontdekt dat hij naast het vliegen ook sigaren smokkelt. Vanaf dat moment krijgt hij een aanbod om een geheime opdracht uit te voeren voor de CIA. Het maken van foto’s met een vliegtuig in Zuid-Amerika. Geen vakantie foto’s, maar het in beeld brengen van locaties waar gespuis zit.
 
Risico’s
Dit klinkt erg aantrekkelijk voor Seal en hij neemt het aanbod aan. Alleen zijn vrouw Lucy (Sarah Wright) en andere bekenden mogen dit absoluut niet weten. Alleen wanneer Barry het grote geld ruikt, worden de risico’s ook groter en kan het gevaar op leveren voor hem en zijn gezin.
 
American Made is een film zoals we van vroeger gewend zijn. Geen special effects, maar een echt verhaal met echte stunts van Cruise zelf en heerlijk om te zien. De sfeer van de film laat precies zien hoe de jaren ’70 en ’80 waren. Alles klopt gewoon tot in de kleine details. De kleding, voertuigen, locaties en de soundtrack dragen hier allemaal aan bij.
 
Vliegwerk
Het verhaal dat echt gebeurd is wordt op een zeer relaxte en amusante manier vertelt. Met een sterke cast en een hoofdrolspeler die al zijn stunts en vliegwerk zelf doet laat zien dat er met zorg aan gewerkt is. Goede dialogen maken de scenes interessant. Het is geen standaard verhaal dat vanuit feiten is opgebouwd. Er wordt namelijk vanuit een frisse blik naar de feiten gekeken en deze zijn door Doug Liman op geheel eigen en originele wijze vertaalt in deze film.
 
De opbouw van het verhaal volgt de levenslijn van Seal en de kijker krijgt door een videoverslag van hemzelf te zien wat hem is overkomen. Daarnaast hebben de makers originele beelden uit die tijd in het verhaal verwerkt. Zo zie je president Ronald Reagan, maar ook de Amerikaanse samenleving van toen. Een goede en heerlijke film om te zien.
 
Naast de film bevat de Blu-ray een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, diverse interviews, verwijderde scenes, de echte Barry Seal en hoe Tom Cruise zelf vliegt.


Blu-ray

17/01/2018

Universal Pictures

Breedbeeld, 16:9 1080p

Dolby Atmos, Engels, Dolby Digital 5.1 Frans

Nederlands, Engels, Frans en Duits

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.