18 februari 1929

18 februari 1929

And the (first) winners are...

And the (first) winners are...
18/02/2010
een rode lopers, geen zwetende producenten en acteurs, geen miljoenen tv-kijkers over de hele wereld… Nee, de winnaars van de eerste Academy Awards werden op 18 februari 1929 bekend gemaakt in de nieuwsbrief van de Academy zelf. De prijzen werden toegekend aan films die tussen 1 augustus 1927 en 31 juli 1928 geproduceerd waren. Pas drie maanden later, op 16 mei 1929, werden de beeldjes daadwerkelijk uitgereikt tijdens een groot diner in Hollywood. 
En wie waren dan deze winnaars? Acteur Emil Jannings werd gekozen tot beste acteur voor zijn werk in zowel The Last Command als The Way of all Flesh. Overigens had hij een winkans van 50% want de enige andere genomineerde was Richard Barthelmess. De beste actrice werd beloond voor maar liefst drie films. Janet Gaynor werd dankzij haar rollen in 7th Heaven, Street Angel en Sunrise de eerste winnares ooit. Voor de klapper van het jaar – best picture – werden dat jaar twee winnaars aangewezen. Wings werd “Best production” en Sunrise: a song of two humans werd “Best unique and artistic Production”.

Honorary Awards waren er ten slotte voor Charles Chaplin voor al zijn werk (acteren, schrijven, regisseren en produceren) voor The Circus, en voor Warner Bros. die met The Jazz Singer de filmindustrie ten goede veranderd had.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.