Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

24/08/2012

Anton Corbijn Inside Out

De mens achter de meester, de meester achter de mens

Klaartje Quirijns filmde topfotograaf/regisseur Anton Corbijn in een periode van vier jaar. In die periode filmde hij The American, maakte hij foto's van diverse bands als Metallica, Lou Reed, Arcade Fire, U2 en Depeche Mode, had een grote fototentoonstelling en nam hij zelfs nog even vrijaf. Corbijn is hondsdruk zoals uit de documentaire naar voren komt. En Quirijns komt een heel eind om te verklaren waarom hij zo'n workaholic is. Hij wordt in de docu letterlijk binnenstebuiten gekeerd en hoewel we misschien niet door al zijn pantsers heen kunnen prikken, zien we wel dat hij pantsers optrekt. Anders gezegd: Anton Corbijn Inside Out is een documentaire over een man die zich heeft gewijd aan de kunst om zijn angst voor eenzaamheid, de dood, enzovoorts, te overwinnen.Corbijn wordt daarmee een paradox. Hij werkt om niet te vereenzamen, om zijn bestaansrecht te tonen, maar door zijn werk isoleert hij zichzelf. In scherpe interviews met de familieleden van de filmmaker/fotograaf krijgen we te horen over zijn opvoeding, zijn eenzame jeugd, zijn ontoegankelijke vader en de sores van de andere familieleden. De interviews zijn soms verrassend eerlijk en confronterend, en Quirijns schroomt niet om Corbijn en andere mensen van hun zwakkere kanten te tonen. Uitermate pijnlijk is een gesprek tussen Corbijn en zijn licht verwarde, oude moeder, over de liefde tussen zijn ouders. De moeder geeft toe eigenlijk niet altijd gelukkig te zijn geweest in het huwelijk en lijkt zich niet bewust van de pijnlijkheid van de situatie. Dit soort fragmenten tonen de mens achter de kunstenaar, het verleden achter zijn huidige situatie. 
 
Want ook de kunstenaar komt ruim aan bod. Aan de hand van de interviews zien we wat Corbijn heeft betekent voor de popcultuur, hoe zijn samenwerkingen tot stand komen, wat muziek voor hem betekent, hoe hij op de set werkt, hoe hij bij fotografie te werk gaat. Anton Corbijn Inside Out, toont een compleet beeld van de man, als kunstenaar, als gewone ziel, als normaal mens met pijnlijk alledaagse problemen. Corbijn wordt tegelijkertijd op een voetstuk geplaatst en vermenselijkt. Ondanks wat kleine, aparte visuele keuzes (het niet benoemen van de geïnterviewden, bijvoorbeeld) is Anton Corbijn Inside Out dus een uitzonderlijke documentaire, een die meer respect kweekt voor Anton Corbijn, de kunstenaar, en sympathie kweekt voor Anton Corbijn, de mens.


DVD

16/08/2012

A-Film

1.85:1

DD 5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.