Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

13/11/2009

Anvil! The story of Anvil

Wat maakt de ene rockband tot een succes en de andere niet? Geld, talent, management, geluk? Het is de vraag die de leden van de Canadese band Anvil al decennialang bezig houdt. Midden jaren ’80 kon de band zich meten met namen als Bon Jovi en Whitesnake en hij legde de basis voor de muziek van Metallica en Slayer. Maar waar al die andere namen tot op de dag van vandaag miljoenen verdienen, daar kost het Anvil geld om te blijven bestaan.
Dit laatste heeft de twee oorspronkelijke leden van Anvil, Robb Reiner en Steve “Lips” Kudlow – allebei rond de vijftig – echter nooit weerhouden om door te gaan met de band. Het is ongetwijfeld de mix van passie en aandoenlijkheid die regisseur Sacha Gervasi deed besluiten het duo te volgen bij twee grootse gebeurtenissen: een Europese tour en de opnames van het dertiende studioalbum.

Anvil! The story of Anvil begint met wat talking heads van rockgrootheden als Lars Ulrich, Slash en Lemmy. Het is een autoriteitstatement: de twijfelende kijker wordt door deze heren overtuigd dat Anvil echt groot was. Daarna worden Robb en Lips geïntroduceerd. Lips bezorgt lunchpakketten; Robb werkt tijdelijk in de bouw. En dan vinden mensen dat Frans Bauer zo gewoon is gebleven…

Hoewel de trouwste fans in Canada het nooit hebben laten afweten, blijkt tijdens de Europese tour waar een van de grote problemen van de band in schuilt. Een slecht Engelssprekende dame heeft besloten met de band mee te gaan op hun tournee. Zelf noemt ze haar taak “manager”. Wanneer treinen worden gemist, poppodia en kroegen leeg blijven en Lips bijna op de vuist gaat met een kroegbaas die weigert te betalen, is het duidelijk. Anvil bezit niet de middelen of het personeel van een professionele band. Het tweede obstakel wordt duidelijk tijdens de productie van het album: welke platenmaatschappij wil investeren in een paar vijftigers die niet (meer) bekend zijn?

Zelfs voor degene die niet van rock of metal houdt is The Story of Anvil een rake documentaire. De passie en gedrevenheid van Robb en – vooral – Lips verdient alle respect en motiveert. Het feit dat op sommige momenten alles fout gaat wat fout kan gaan wekt gevoelens van onrecht op en dit geeft de film een emotioneel tintje. Een tintje in een film die door de bijzondere persoonlijkheden van het duo vooral een luchtig, haast komisch, karakter heeft.

Anvil! The Story of Anvil is een muziekdocumentaire zoals muziekdocumentaires moeten zijn. Uitbundig en intiem, vol passie en conflict. Een documentaire die het succes verdient dat je ook Anvil na al die jaren weer gunt.
DVD

12/11/2009

A-Film

16:9 anamorphic (1.77)

DD 5.1

Nederlands

Plaats uw reactie

Melvin op 13/11/2009

Dit lijkt me nou een leuke docu, ook maar eens opsnorren om te bekijken
Springrose op 14/11/2009

I used to have an open mind but my brains kept falling out
Het hele jaar heb ik op diverse sites positieve reacties over deze docu gehoord en heb al de grappige trailer ervan gezien dus ik kan niet wachten om 'm te bekijken. De meer serieuzere docu die hier op aansluit maar dat ook heavy metal is "Heavy metal in Bagdad". Ik wist pas sinds kort dat de door Spike Jonze medegeproduceerde docu over een Arabische heavy metal band al in Nederland te koop was.
Ralph op 14/11/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Springrose, die film is al sinds maart te koop:

http://www.filmorama.nl/index.php?id=2200 ;)

inderdaad ook een hele sterke film, zoals je kunt lezen:)het nadeel van Anvil is dat je na de film de neiging hebt om voor een paar euro hun albums op te gaan zoeken:)
Kees van Dijkhuizen op 15/11/2009

Deze leek me al heel interessant; zegmaar 'Le Donk & Scor-Zay-Zee' maar dan in het echt, en 50 jaar later, haha.
Springrose op 16/11/2009

Ralph, ik was verschijnlijk nog niet aangemeld op deze website toen je die recensie voor Heavy Metal in Bagdad schreef.

OF ik zat gewoon te slapen. Dat kan natuurlijk ook nog.;)

Dat gezegd te hebben ik was een beetje verbaasd dat hij ook in Nederland te verkrijgen was. Want soms duurt het wel tig jaar voordat we een bepaalde dvd eindelijk in een Nederlandse winkel kunnen krijgen terwijl de rest van de wereld 'm al op Blu-ray heeft.
Ralph op 16/11/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
;)

Heavy Metal in Baghdad is ook iets anders gedistribueerd indertijd. Vice Magazine, dat de film mede gemaakt heeft, is ook in Nederland actief en men heeft goed zijn best gedaan om de film onder een zo groot mogelijk publiek bekendheid te geven.

In plaats van alleen de film te maken, heeft men dus ook zelf de markt opgezocht (wel met behulp van een grotere distributeur, Filmfreaks)
Ralph op 19/03/2010

Wie kotst kan de gal verwachten
En Anvil krijgt nu wat ze gegund is: een optreden op Bospop in Weert en 13 juli staan de mannen in de Melkweg in Amsterdam :)
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.