Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

12/04/2011

Ape

Met Ape is iets bijzonders aan de hand. De Zweedse thriller haalde nimmer de Nederlandse filmzalen en moest het doen met een schamele vertoning op het filmfestival van Rotterdam. Desondanks wist de film voldoende bewonderaars te trekken, die op diverse internetfora de loftrompet staken over de rauwheid en complexheid van de film. Na het zien van de dvd kan ik de lofuitingen alleen maar beamen: Jesper Ganslandt heeft van Ape een intrigerend drama gemaakt dat je als kijker behoorlijk bij de keel grijpt. Een film die meer vragen oproept dan antwoorden verschaft en daardoor dagenlang in je hoofd blijft doorspoken.De openingsscène van Ape ademt de sfeer van een film als Saw. Een met bloed besmeurde man ontwaakt in een badkamer. Na een korte wasbeurt springt hij op de fiets alsof er niets gebeurd is. Een dag lang volgen we hem op de voet. Geen zenuwtrek, emotie of gebeurtenis ontgaat de camera. Desondanks blijft onduidelijk wat er zich in de badkamer heeft afgespeeld. In elk geval heeft het Krister, zoals de man blijkt te heten, op de rand van een zenuwinzinking gebracht. De dertiger vliegt van hot naar her, trapt gefrustreerd deuken in geparkeerde auto's  en wekt de indruk voortdurend op de vlucht te zijn.

Ganslandt geeft zijn publiek geen kans om lekker achterover te leunen, maar eist volledige aandacht. Voortdurend ben je bezig om de weinige informatie te verzamelen en te interpreteren. Daarmee heeft Ape soms meer weg van een spel dan van een speelfilm. Aan het eind van de film is het zaak de juiste verbanden te leggen om erachter te komen wat Krister op zijn geweten heeft.

Door deze aanpak is de film van begin tot eind buitengewoon boeiend. Het enige punt van kritiek is dat Ganslandt uiteindelijk iets te veel prijsgeeft en je de ontknoping al ziet aankomen. Het mag de 'pret' niet drukken. Het uitstekende camerawerk, waarbij je als het ware in de hoofdpersoon zelf kruipt, draagt nog eens extra bij aan de rauwe en verstikkende sfeer. De sterkste troef van Ape is echter de acteerprestatie van Olle Sarri. De van oorsprong Zweedse komiek had geen makkelijke opdracht: om de rol zo naturel mogelijk te houden koos Ganslandt ervoor zijn hoofdrolspeler geen script of teksten te leveren. Op elke filmdag moest Sarri het doen met summiere informatie, waardoor hij weinig meer wist dan de kijker zelf. Het heeft uitstekend uitgepakt; de verbazing en vertwijfeling valt van Krister af te lezen.

Gelukkig kan de schade eindelijk worden ingehaald middels de dvd-release van Filmfreaks. Als enig extraatje bevindt zich een teaser op de schijf. Aan te raden valt deze anderhalve minuut pas ná de film zelf te bekijken aangezien het net wat teveel informatie geeft over het leven van Krister. Maar deze minieme bonus en de goede beeldkwaliteit zullen niet de reden zijn om de dvd aan te schaffen. Dat doe je vanwege de film zelf. Kijken mensen! Een ongemakkelijk gevoel is nog nooit zo lonend geweest.

DVD

28/03/2011

Filmfreak Distributie

16:9

Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.