Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

28/03/2011

Armadillo

Adrenaline en desillusie

Armadillo is een Deense documentaire over de missie in Afghanistan. We volgen de voorbereiding, oorlog en nasleep. De regisseur Janus Metz Pedersen en cameraman Lars Skree begaven zich midden in de actie, wat zeker de gevechtssituaties krachtig in beeld brengt.
De film begint in Zweden. De soldaten nemen afscheid van hun ouders, hebben een wild feestje met een stripper en stappen op het vliegtuig. In Afghanistan volgen we eerst de verbroedering van de soldaten, de flauwe humor en kameraadschap. De contacten tussen soldaten en bevolking zijn niet diep, met een licht wantrouwen van beide partijen, maar zonder vijandelijkheid. Na een uur barst de bom.

In een ontzettend intense gevechtsituatie maken de soldaten een aantal slachtoffers. Deze Taliban-leden worden, waar nog levend, doodgeschoten. De adrenaline zit er goed in bij de soldaten, en na de lijken tentoon te stellen voor de camera vertekken ze. Breed grijnzend gaan ze terug naar het kamp: “we hebben ze afgemaakt!” We hebben eerst meegeleefd met de soldaten in de hectiek van de oorlog, maar dit valt ook de kijker rauw op de dak. Wat is er met de soldaten aan de hand, waarom zijn ze zo opgewekt door het doden van de vijand?

Het paraderen met de lijken komt inderdaad vreemd over, maar je moet rekening houden met de rush van de oorlog. Het doden van de vijand is de geruststellende catharsis van een levensbedreigende situatie. Je leeft nog, en dat is het enige perspectief dat je hebt. Zodra de adrenaline gedaald is, dringt de ernst van de situatie tot een van de soldaten door. Hij belt naar huis en vertelt wat er gebeurd is. Daarmee breekt de hel los. De soldaten worden op het matje geroepen, de kameraderie van de soldaten staat op springen. De discussies over het doen en laten in de oorlog dringt ook tot de soldaten door en er rest nog enkel desillusie.

Armadillo maakt pijnlijk duidelijk wat oorlog met de soldaten doet. Er is spanning en sensatie, maar zodra deze wegebt komt de zelfreflectie. Oorlog is niet altijd heroïsch. Of het noodzakelijk is is een andere discussie, maar er zijn altijd gevolgen. Oorlog is niet gezellig, maar heftig. Heftig als in een adrenalinerush, als in een levensdrang, als in spijt en frustratie. Prachtig geschoten videobeelden smijten de kijker meteen in de actie en de regisseur laat de kijker zelf beslissen wat men van de situatie vindt. Armadillo trekt geen makkelijk oordeel, maar toont wat er gebeurt. En dat is in dit geval zwaar indrukwekkend.

Extra's
Als extra is een interview toegevoegd met de regisseur. Hij legt uit wat het basisconcept was, en hoe het proces geëvolueerd is. Hij vertelt over zijn aandeel in het geheel, en over zijn rol als buitenstaander. Een verhelderend interview, dat een mooie aanvulling is op de documentaire. DVD

28/03/2011

Filmfreak Distributie

16:9

DD 5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.