Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

25/11/2004

Bad Santa

Bad Santa

Het zijn weer de donkere dagen voor Kerst en dus volgt er in de bioscoop onherroepelijk het fenomeen Kerstfilm. In het verleden bleken dit soort films al garant te staan voor kaskrakers. Zo was de film Home Alone de grootste wereldwijde kaskraker van 1990. Een absolute succesformule dus, die Kerstfilm. Of dit succes ook met Bad Santa staat te gebeuren is zeer twijfelachtig. Ten eerste is de film eigenlijk van 2003 (dus toen in Nederland niet rendabel geacht, allicht vanwege de derde Lord of the Rings-film) en ten tweede laat het een Kerstman zien die niet aardig en genereus is, maar zeer bot en altijd dronken.Bad Santa vertelt het verhaal van Willie (Billy Bob Thornton), een alcoholistische loser die ieder jaar samen met zijn maat Marcus (de lilliputter Tony Cox, die uiteraard ook een rol had als Ewok in de film Return of the Jedi) een warenhuisroof pleegt tijdens de Kerstdagen. Willie besluit na de roof aan het begin van de film ermee te stoppen, hij verhuist naar Florida waar hij een bar wil starten. Uiteraard loopt dit op niets uit en een paar maanden later staat hij weer bij Marcus op de stoep. Ze besluiten om een warenhuis te beroven waar een hulpkerstman nodig is en Willie aanvaardt de baan, ondanks dat hij een ware kinderhater is. Hij komt onder meer in aanvaring met manager Bob (gespeeld door de inmiddels overleden John Ritter, aan wie de film is opgedragen) en met de beveiligingsbeambte Gin (Bernie Mac). Toch blijkt Willie niet geheel van ijs als hij een relatie begint met barmeid Sue (Lauren Graham). Ook start Willie een bizarre vriendschap met een vet jochie zonder naam (Brett Kelly). Via komische situaties werkt het verhaal zich naar de roof.

Ondanks dat de trailers en posters de film deden voorkomen als een anti-Kerstfilm moet toch gezegd worden dat het dat niet is. Sterker nog, als de film afgelopen is heb je het gevoel dat het juist allesbehalve een antifilm is. Daar waar bijvoorbeeld Home Alone er overduidelijk voor uitkomt dat het een sappig Kerstverhaal is, probeert Bad Santa dit juist te voorkomen. Maar aan het einde van de film blijft het gevoel hangen dat het weer zo'n moralistische Hollywood-productie was. Juist door de reclame en presentatie vooraf wordt dit gevoel alleen maar versterkt.

Toch is het absoluut geen slechte film. De humor is bij vlagen erg leuk en anders gewoon grappig, op enkele foute grappen na. Vooral de scènes met dwerg Marcus zijn zeer hilarisch. Ondanks zijn geringe lengte staat Marcus zijn mannetje, wat zeer komische situaties oplevert. Let bijvoorbeeld op de scène waarin Marcus uitvalt tegen de brede beveiligingsman Gin. Ook Billy Bob Thornton is op dreef als de gruwelijk scheldende en drinkende Randkerstman die zich strak houdt aan zijn drie geboden: Booze, Bullshit and Butt-Fucking, The Three B's.

De invloed van de Coen Brothers als producers laat zich ook gelden in de soms vreemde absurde humor zoals de scène waarin Willie wordt bedreigd door een Hindoestaan. Het moralistische einde lijkt echter weer mijlenver te liggen van de Coen Brothers, maar goed... De muziek in de film is gefundeerd op oude klassieke werken en Kersthits als "Let it Snow", "Jingle Bells" en "It's the Most Wonderful Time of the Year". De oude Kerstplaatjes geven een extra contradictie weer tussen het "gezellige Kerstgevoel" en het ontvlambare karakter van Willie.

Het verhaal lijkt erg origineel, maar dat is het niet. Sterker nog, eigenlijk is de film op vele punten een kopie van een legendarische Kerstaflevering van Married... With Children waarin Al Bundy moet bijwerken als Kerstman in een warenhuis(!!!) om cadeaus voor zijn vrouw en kinderen te kunnen kopen. Vooral de scènes waarin Al de wensen van de kinderen in het warenhuis aanhoort zijn bijna letterlijk gekopieerd in Bad Santa. Maar ja, beter goed gejat dan slecht bedacht.

Bad Santa is over het algemeen een leuke film waarbij je rustig achterover kan zitten. De humor is vrij goed en ook het acteerwerk is voldoende. Maar wie verwacht dat het een film is die volstrekt ingaat tegen de "Kerstgedachte" zal er bedrogen uitkomen, uiteindelijk is het toch gewoon een Kerstfilm.