Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

01/04/2012

Boardwalk Empire - Seizoen 1

Corruptie en misdaad in stijlvolle setting

Steve Buscemi is een persoonlijke held van mij. Zijn markante verschijning en heerlijk schmierende personages hebben al menig film kleur gegeven. Meestal speelde hij bijrollen in films als Reservoir Dogs (1992) en Fargo (1996) maar nu heeft hij dan een welverdiende hoofdrol te pakken als Enoch ‘Nucky’ Thompson in de succesvolle HBO-serie Boardwalk Empire. Met Martin Scorcese als producer en Terrence Winter (onder andere The Sopranos) als schrijver is er een stijlvolle serie gecreëerd met Atlantic City in de jaren ’20 als achtergrond.
Thompson heeft zijn zaakjes goed voor elkaar als penningmeester van de stad. Hij heeft de juiste connecties - zijn broer is sheriff - en heeft een flinke vinger in de criminele pap zoals het beheer van de goksector en het illegaal stoken en distribueren van drank. Als hij zijn activiteiten uit wil breiden naar andere steden zoals New York en Chicago dan trekt dat zowel de aandacht van ander crimineel volk als dat van een verbeten FBI-agent, geweldig vertolkt door Michael Shannon. Genoeg voer voor de serie om het Thompson moeilijk te maken.

Buscemi’s personage is complex waarbij beweegredenen niet altijd duidelijk zijn. Aan de ene kant is het een meedogenloze crimineel maar aan de andere kant lijkt hij het hart op de juiste plaats te hebben. Een ideaal personage voor een serie waarbij rustig de tijd wordt genomen om gaandeweg alle persoonlijkheidslagen bloot te leggen. De rol van Jimmy, gespeeld door Michael Pitt, wordt door Enock beschouwd als zijn zoon en beide levens lopen als een rode draad door de serie. Beide hoofdrolspelers komen in contact met vele personages, zoals enkele love interests, die je gaandeweg de afleveringen beter leert kennen.

Er is erg veel aandacht besteedt aan details, van de kostuums en de decors tot aan de muziek uit de jaren ’20. De serie heeft ook zijn ankers liggen in de werkelijkheid waarbij historische gebeurtenissen en personages, zoals Al Capone, de revue passeren. Het tempo van Boardwalk Empire ligt vrij laag en als kijker moet je enige moeite doen om mee te gaan met alle ontwikkelingen die de personages ondergaan. Sommige series zijn het equivalent van een pageturner, in die zin dat elke aflevering eindigt met een cliffhanger waardoor je niet kan wachten om de volgende aflevering te bekijken. Boardwalk Empire is niet zo’n serie en is te vergelijken met goede wijn: hij gaat beter smaken als je het even laat rijpen.

De serie heeft genoeg te bieden op het gebied van geweld, liefde, verraad en politieke intriges. De cast bestaat uit louter goede acteurs en actrices en het set design en de kostuums kunnen zich meten met de grootste Hollywoodproducties. Er staat eigenlijk niets in de weg om het als topserie te bestempelen. Maar toch werd ik helaas niet altijd gegrepen door de verhaallijnen. Iets meer spanning, snelheid en wellicht wat minder subplots had de serie in mijn ogen sterker gemaakt. Dat is echter een kleine smet want de balans hangt over naar het positieve en ik ben dan ook nieuwsgierig naar de volgende seizoenen. Steve Buscemi bevestigt na het kijken van deze serie zijn status als held nog maar eens. Een fenomenaal acteur in een zeer stijlvolle serie. HBO behoudt zijn status wat betreft het produceren van kwalitatief hoogstaande series.

De schijven
Naast uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, heeft de 5-disk set nog een aantal interessante extra’s te bieden. Zes van de twaalf afleveringen zijn voorzien van een audiocommentaar door Terrence Winter (bedenker en schrijver), Steve Buscemi (acteur) en Michael Williams (acteur). Verder staat er een vijftal korte documentaires op over de totstandkoming van de serie en achtergrondinformatie over de stad Atlantic City. Een perfecte dvd-uitgave, zowel op het gebied van beeld en geluid als extra’s.


DVD

25/01/2012

Warner Home Entertainment

16:9 Full Frame

Dolby Digital 5.1

Nederlands, Frans, Duits, Engels, Italiaans, Deens, Noors etc

Plaats uw reactie

Christian op 01/04/2012

Ik heb een redelijk aantal afleveringen bekeken van deze serie en hoe graag ik em ook leuk wilde vinden, de nieuwsgierigheid naar volgende afleveringen bleek niet groot genoeg om door te blijven kijken. Dit had ik wel met bijvoorbeeld The Soprano's en Six Feet Under. Het tempo, zoals hierboven al beschreven werd, ligt vrij laag en ik geloof best dat hoe meer je kijkt, des te meer je betrokken raakt in het wereldje maar dan zet ik liever nog een keer een van Scorcese's gangsterklassiekers op.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.