Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

23/04/2012

Boca

Gangsterepos dobbert aan de oppervlakte

Hiroito maakt als klein ventje al kennis met de hoerenbuurt van Sao Paulo in Brazilië, Boca Do Lixo. Gedurende 95 minuten wordt de geschiedenis van deze buurt verteld met daarbij de criminele perikelen van Hiroito, die zich al neukend, zuipend en snuivend stapsgewijs omhoog werkt en daarbij de bijnaam “Koning van Boca Do Lixo” verdient. Mocht deze korte beschrijving bekend in de oren klinken dan kan ik dat slechts beamen. Boca bewandelt een weg die in filmland al platgetreden is.

De film is opgebouwd uit segmenten en begint bij de jeugd van Hiroito waarbij we zien dat hij op 12-jarige leeftijd zijn maagdelijkheid verliest bij een hoer. Hier zou Hiroito's fascinatie voor Boca Do Lixo zijn ontstaan, een buurt voor cafés, prostituees en duistere zaakjes. De film maakt een stap voorwaarts naar een volwassen Hiroito die een wapen draagt en over wie zelfs wordt gesuggereerd dat hij zijn eigen vader zou hebben vermoord. Als kijker weet je niet waarom hij voor de criminaliteit heeft gekozen. Dit gegeven lijkt me nogal cruciaal om de beweegredenen van deze man te begrijpen. Wat volgt is episodisch relaas waarbij Hiroito een imperium van prostituees opbouwt, zich later inlaat met drugshandeltjes en daarbij te maken krijgt met concurrentie van andere criminelen.

Je zou denken dat het verhaal toewerkt naar een bepaald inzicht, maar het blijft schimpen aan de oppervlakte. Een biopic over een bekende crimineel van Brazilië zou toch een opwindende film moeten opleveren. Het grootste mankement is dat we aan het einde van de film eigenlijk nog heel weinig weten over de man. Een voorbeeld is de ontmoeting met zijn toekomstige vrouw. Dat is - hoe kan het ook anders - een prostituee, waarmee hij trouwt nadat hij seks met haar heeft gehad. Van enige motivatie of diepgang is dus geen sprake. En dat ligt niet zozeer aan de acteurs. Hiroito wordt gespeeld door Daniel de Oliveira en die speelt zijn rol verdienstelijk. Hij is geloofwaardig als een achterbaks ventje dat zijn moeder nog zou verkopen voor een gram coke. Ook de bijrollen worden prima gespeeld. Het is dan ook jammer dat het materiaal waarmee ze werken geen enkele diepgang verschaft.

Naast de prima vertolkingen, verdient ook het camerawerk een positieve schouderklop. Het onderkoelde kleurenpalet geeft erg mooi het jaren-'50-sfeertje weer. Het beeld is erg prettig om naar te kijken en dat de film in HD is opgenomen werkt erg in het voordeel van de Blu-Ray, die zeer overtuigt qua beeld- en geluidskwaliteit. Het geheel is dan ook niet volkomen desastreus maar het doet je wel afvragen waarom deze man eigenlijk een film verdient? Boca is gebaseerd op de biografie van Hiroito en die zal wellicht wat meer context en motivatie leveren. De film zorgt er niet voor dat ik me meer ga verdiepen in dit kansloze figuur zonder zichtbaar positieve eigenschappen. Boca is mijlenver verwijderd van de opwinding en spanning die Braziliaanse films als City of God (2002) en Tropa de Elita (2007) wel bieden.

De Blu-Ray biedt qua extra's een audiocommentaar met regisseur Flavio Frederico en een fotogalerij met foto's uit de film. Blu-ray

22/02/2012

Universal Pictures

1080p High Definition 1.78:1

DTS-HD MA 5.1: BR-POR - Dolby Digital 5.1: FR

Nederlands, Frans, Engels, Deens, Noors, Zweeds

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.