27 maart 1973

27 maart 1973

Brando weigert Oscar

Brando weigert Oscar
24/02/2010
n navolging van George C. Scott twee jaar eerder weigert Marlon Brando in 1973 zijn Oscar voor beste mannelijke hoofdrol (voor zijn rol in The Godfather) in ontvangst te nemen. Maar waar Scott puur om persoonlijke redenen weigerde, daar maakt Brando een politiek statement.
Brando protesteerde tegen het onrecht dat de film- en tv-industrie de “American Indians” aandeed. Meer concreet was zijn boycot ook nog een protest tegen een incident tussen de American Indian Movement (AIM) en het Amerikaanse leger in het plaatsje Wounded Knee. Brando voelde zich al enige tijd erg betrokken bij de strijd van de AIM en hij vroeg de organisatie om een vervanger namens hem naar de Oscar-ceremonie op 27 maart te sturen. De keus viel op Shacheen Littlefeather die in traditionele kleding de Award in ontvangst nam. (Zie hier het moment bij de Academy Awards.)

Littlefeather had een uitgebreide speech van Brando meegekregen om voor te dragen voor het Oscar-publiek, maar wegens tijdgebrek mocht ze alleen een korte samenvatting geven. Hier leest u echter de volledige bewoordingen van Brando.
Plaats uw reactie

Omer . op 21/08/2012

Is de OSCAR werkelijk een symbool om verkozen te zijn , zoals een gouden madaille op de olympische spelen alle 4 jaar , of hangt er een bom geld aan vast ? ik weet het niet anders zou ik werkelijk geen navraag doen , opletten als er een bom geld zit in veel ere plaatsten wel ik loof de sterren nog die het weigeren vandaag gezien op quis tv dat hij het weigerde omdat men ook in filmindustrie een bittere minachting had tegenover de Indianen ja zeg maar een soort van ( RACISME ) !
Briptu op 27/10/2015

I don't even know what to say, this made things so much eaeris!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.