Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

13/12/2010

Brooklyn's Finest (Blu-Ray)

Degelijkheid wint van ambitie

Corruptie binnen het politiecorps is een gewillig onderwerp voor een thriller. Regisseur Antoine Fuqua behandelde dit thema al in het in 2001 verschenen Training Day. Was dat nog een rechtlijnig verhaal, ditmaal is er gekozen voor een mozaïekstructuur. We volgen drie verhaallijnen van drie agenten in Brooklyn die, hoe kan het ook anders, op het einde met elkaar in verbinding raken. Het goede nieuws is dat we hier gelukkig niet te maken hebben met een kopie van het sentimentele, en in mijn ogen, totaal overschatte Crash van Paul Haggis. Het minder goede nieuws is dat deze film niets nieuws weet te brengen. Een andere opzet maar met een inhoud die onderhand wel uitgekauwd genoemd mag worden.
Ethan Hawke speelt een narcotica-agent die een zwangere vrouw en aardig wat kinderen thuis heeft rondlopen. Hij wil graag een beter en groter huis kopen maar kan dat zich niet veroorloven. Het is dan ook erg verleidelijk om hier en daar wat drugsgeld achterover te drukken. Voorbehoedsmiddelen gebruiken behoort blijkbaar niet tot de mogelijkheden en dat maakt de noodzaak van dit personage tot het stelen van geld wat dubieus. Richard Gere speelt een uitgebluste agent die nog zeven dagen te gaan heeft voor zijn pensioen. Hij is suïcidaal, eenzaam en besteedt zijn vrije tijd met het bezoeken van een hoertje. Alles wordt in werking gesteld om dit personage zo treurig mogelijk te maken. En dan moet hij ook nog eens een groentje gaan inwerken. In de derde verhaallijn speelt Don Cheadly een undercoveragent die voor aan lastige keuze wordt gesteld. In ruil voor een prachtige carrièrekans moet hij zijn goede vriend en tevens drugsdealer, gespeeld door Wesly Snipes, een vuile streek leveren. Het zal als geen verrassing klinken dat niet iedereen het er zonder kleerscheuren vanaf weet te brengen.

Wat de film voornamelijk kenmerkt is degelijkheid. Brooklyn's Finest is prima gefilmd en de acteurs doen hun best om de personages zo overtuigend mogelijk over te brengen. Het is echter het scenario dat nergens verrast en zelfs wat gekunsteld aanvoelt. De verhalen zijn stuk voor stuk erg zwaar op de hand en de indruk ontstaat dat de makers de intentie hadden een zeer indrukwekkende film af te leveren. Het grootste probleem is dat het allemaal al eens is gedaan. Ook al steek je de verhalen in een nieuw jasje, het voelt nog steeds vertrouwd. Brooklyn’s Finest is gelukkig geen irritante film geworden want hij zwicht nét niet onder zijn eigen gewicht. Ook helpt het dat Antoine Fuqua voor realistische vuiligheid gaat en niet kiest voor gemakzuchtig sentiment. Ondanks de minpunten kijkt de film prima weg maar je zult als de eindcredits eenmaal over het scherm zijn gerold, de film snel weer vergeten zijn.

De schijf
De Blu-Ray heeft prachtige scherpte, de nachtscènes zijn diepzwart en de print bevat geen krasje of digitale ruis. Eigenlijk alles wat je van een recente film op Blu-Ray kan verwachten. De Dolby Digital 5.1 DTS is helder maar nooit overheersend. Er staan ook enkele extra’s op zoals enkele korte interviews en featurettes. Dit zijn de gebruikelijke promotiepraatjes over de geweldige samenwerking en het uitmuntende eindresultaat. Het geheel heeft een prachtig jasje in de vorm van een slipcase. Een prima uitgave van DFW.
Blu-ray

02/11/2010

Dutch FilmWorks

16:9 anamorphic widescreen (1.78:1) Full HD 1080p

Dolby Digital 5.1 DTS

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.