Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

01/04/2010

Cirque du Freak: The Vampire's Assistant

Kinderfilm vermomd als eh... kinderfilm

Vroeger. Vroeger, toen Heineken nog in gele kratten kwam en uw recensent zich “tiener” mocht noemen, zag het filmlandschap er niet veel anders uit dan vandaag. Ook toen keek je als tiener met je halve klas naar een tienerfilm, want daar zijn tienerfilms voor. Meer dan eens waren het horrorfilms waarbij je je groot probeerde te houden tegenover je klasgenoten, of fantasy-films die je meevoerden en inspireerden. Dat de niche “teen movie” tegenwoordig echter wat breder opgevat wordt, blijkt wel uit Cirque du Freak: The Vampires Assistant – een “teenage vampire movie” die nauwelijks meer is dan een kinderfilm voor 12 jaar en ouder.In het kielzog van de succesvolle Twilight-films vertelt The Vampire’s assistant het verhaal over een tiener die plots een (half-) vampier wordt. Wanneer zijn vriend Steve gebeten wordt door een gevaarlijke spin uit een rondreizend circus, besluit Darren het enige te doen wat hem het antigif kan bezorgen: hij wordt de assistent van circusvampier Mr. Crepsley, en daarmee zelf een half-vampier. Voor hij het weet, is hij echter betrokken in een ruzie tussen de vredelievende Vampiers en de moordzuchtige Vampanezen. (Inderdaad, Bram Stoker draait zich de volle 105 minuten om in zijn graf.)

Een verhaal over 16-jarige jongens die druk bezig zijn om de overgang van kind naar volwassen te maken (de coming-of-age-symboliek van het opgenomen worden in het “circus van de freaks” en de eerste beet van een beginnend vampier mag – nee, moet – duidelijk zijn) lijkt perfect geschikt voor 12- tot 16-jarigen. Toch is de film nog kinderlijker dan Toy Toy op een regenboogkleurige driewieler. De reden: de doelgroep wordt niet serieus genomen.

Alle ingrediënten voor een kinderfilm zijn aanwezig. Ouders en leraren zijn geen serieuze mensen, maar flauwe karikaturen; dialogen en personages hebben geen enkele diepte en zijn dus allemaal in één of twee woorden te beschrijven; handelingen zijn zeer zwak gemotiveerd. Daarnaast zijn de visuele effecten erg lauw en is de gehele cameravoering veilig en onverrassend. Allemaal zaken waar je niet mee aan moet komen bij een publiek met enige ervaring in het film kijken; en die ervaring heeft iedereen van twaalf jaar en ouder tegenwoordig toch echt wel. The Vampire’s assistant heeft bovenal alle uitstraling van een snel geproduceerde tv-serie. “We hebben een populaire boekenserie, dus laten we er snel een filmfranchise van maken met wat bijschnabbelende beroemdheden (Selma Hayek, Willem Dafoe) en wat talentloos grut.”

Deze film is een toonbeeld van de vertrutting van de jeugdfilm. Hij is niet (echt) eng, spannend of uitdagend. Alles is laf, flauw en gepolijst. Iedereen die echter zijn melkgebit voorbij is en die nog niet toe is aan het kunstgebit mag je wel wat stevigers aanbieden dan voorgekauwde appelmoes. Waar zijn de schrikmomenten; waar is de duistere Dracula-mystiek; waar zijn de bad guys die je echt niet tegen wilt komen in het donker? “Totaal inwisselbaar” is een gigantisch understatement voor deze film. En laat die inwisseling beginnen met de boeken zelf, want jeugdboeken zijn er om gelezen  en over gefantaseerd te worden, niet om geestdood van het scherm te absorberen.

Een dvd met een paar deleted scenes, een making of en een “tour du freak” – waarin schrijver/regisseur Paul Weitz uitlegt dat de freaks gebaseerd zijn op Europese immigranten – kan niets aan deze aanfluiting veranderen.DVD

18/03/2010

Universal Pictures

2.35:1

Engels, Frans DD 5.1

Nederlands, Engels, Frans, Roemeens

Plaats uw reactie

Stephan op 16/04/2010

Jammer dat jullie de film zo afkraken...
Kees van Dijkhuizen op 17/04/2010

Hoezo is het jammer als we hem afkraken? Ik zou eerder zeggen dat het jammer is dat hij ons niet bevalt.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.