17 maart 1973

17 maart 1973

Dark side of the rainbow

Dark side of the rainbow
24/06/2008
p deze dag in 1973 werd het Pink Floyd album Dark Side of the Moon officiëel uitgebracht. Niet alleen werd het een van de meest succesvolle muziekalbums aller tijden, sinds midden jaren ’90 is de plaat onderdeel van een van de opmerkelijkste urban legends uit de filmgeschiedenis.
Via Mtv News kwam in 1995 het opmerkelijke verhaal in de internationale media: wie het Pink Floyd album tegelijk opzet met The Wizard of Oz uit 1939 zou opvallend veel momenten horen waarop de muziek, tekst of geluidseffecten perfect aansluiten bij de beelden van de film. Alsof het album dus een alternatieve soundtrack zou zijn.

“Synch"-momenten variëren van de tekst “no one told you when to run" op het moment dat Dorothy van huis weg loopt, tot het kwispelen van Toto dat precies op de maat zou zijn, tot een hartslag op de plaat precies wanneer Dorothy aan de borst van de Tinman luistert.

De band heeft iedere opzettelijkheid altijd ontkent, met als sterkste argument dat er anno 1973 nog geen video’s waren om in de opnamestudio mee te laten draaien voor perfecte timing. Wie het thuis probeert (googelt u voor de details) zal vooral merken dat er van alles te horen is als je iets wil horen. Opmerkelijk is het wel.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.