21 februari 2001

21 februari 2001

De Kijkwijzer

De Kijkwijzer
21/02/2010
adat Nederland sinds 1928 verschillende vormen van een landelijke filmkeuring heeft gekend treedt op 21 februari 2001 het huidige systeem van de Kijkwijzer in werking.

Met de opkomst van nieuwe audiovisuele mediavormen in de jaren ’90 wordt besloten in 1997 een werkgroep in te stellen die gaat onderzoeken hoe de keuring van al deze media het beste uitgewerkt kan worden. De conclusies van deze werkgroep, samen met een aanbeveling van de Europese Raad een jaar later, doen de politiek besluiten tot het instellen van een systeem van zelfkeuring. Zodoende wordt in 1999 het Nederlands Instituut voor Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam) opgericht.

De Kijkwijzer bestaat aanvankelijk uit vier leeftijdsaanduidingen (in januari 2009 wordt hier classificatie “9” aan toegevoegd), en zes pictogrammen die aanwijzingen geven over de inhoud: geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en alcoholmisbruik en grof taalgebruik. Omroepen en andere mediabedrijven hebben sindsdien codeurs in dienst die aan de hand van vragenlijsten hun producten een Kijkwijzer-classificatie meegeven.
Plaats uw reactie

Viviana op 25/05/2014

Ik zal me dan nog maar eens bezondigen aan mijn eigen geijlk. Want alweer kost jij me eigenlijk te veel van mijn tijd. Je moet het ook wecllen zien, daar moet je de tijd voor nemen, niet te haastig reageren, kijk nou eens goed wat er staat. Uit het gedicht van Red kan ik heel goed lezen dat hij mij op de voet gevolgd heeft. Maar laat ik het in algemene termen zeggen: Overal op de wereld word je genaaid, Hier en daar verneukt En als je eindelijk denkt dat de redding' nabij is, dan blijkt ook dat slechts iemand te zijn die zijn zaad in jou wil lozen. Jacob, man die liever niet wil lezen wat zijn ogen zien, ik vertel je met honderd verkeerde woorden dat het tijd is voor jou om aan jezelf te gaan werken. Kijk eens naar jezelf, wanneer begin je te steigeren, wanneer kan je er niet bij met je gevoel en kijk dan nog eens goed, wat stoort je? Als je het precies weet, als je er heel trefzeker je vinger op kunt leggen, dan geeft het niet, want ook dat hoort bij jou. Dag liefies, ik ben weer andere dingen aan het doen.Reactie is geredigeerd
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.