Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

16/05/2009
Omdat achter elke filmminnend figuur een trouwe collectie schuil gaat, is het eens tijd die collecties wat aandacht te gunnen. Vaak weggestopt op donkere zolders in wankele IKEA kastjes staat de collectie eenzaam te wachten totdat deze weer aangesproken wordt. Wij vragen de eigenaars de collectie nu eens voor zich te laten spreken.


De Cooohllectie van Eric van der Woude

De Cooohllectie van Eric van der Woude

Niet voor op de salontafel

Niet voor op de salontafel
Onze eerste editie in een reeks waarin we een kijkje (laten) nemen in de collectie van filmminnende figuren. Zo'n eersteling moet je uiteraard met een uitsmijter doen en dus ging ons eerste verzoek richting Eric van der Woude. Videoverzamelaar van zodanige beruchtheid dat hij zijn collectie 3-maandelijks mag luchten in de 'Video Basta' rubriek in Schokkend Nieuws en elke laatste zondag van de maand het Amsterdamse Filmhuis Cavia teistert met zijn obscuurste keuzes op de 'Straight to Video' avond. En dat is echt niet teveel eer voor een collectie van honderden tapes die zich strekt van de genrefilm tot aan Johnny Kraaijkamp seniors tirolerseksfilm ‘Een Burcht vol Vrolijke Ontucht’.

1. Een opwarmertje: waar bestaat de filmminnende collectie uit (boeken, merchandise, DVD en Blu-ray schijven, laserdiscs en zelfs ouderwetse videobanden tellen mee)?

Ik spaar al een jaar of twintig oude videotheekfilms (ook wel ex-rentals genoemd), met de nadruk op horror, cult en exploitation uit de jaren ’70 en ‘80.

2. Alle grootheden zijn met niets gestart: hoe is het ooit begonnen?

Met In de greep van de zombies, de Nederlandse videorelease van Dawn of the Dead. Dat is mijn favoriete film, dus een beter beginpunt kan ik me niet wensen.

Dawn of the Dead, weinig nachtrust

3. En wat is de laatste toevoeging geweest?

De laatste maanden heb ik een zwak ontwikkeld voor ninjafilms. Vooral de knip- en plakfilms van Godfrey Ho zijn (om alle verkeerde redenen) zeer vermakelijk. En onlangs heb ik de genretoppers Pray for Death en 9 Deaths of the Ninja en Revenge of the Ninja op de kop getikt. Over laatstgenoemde ben ik zo enthousiast, dat ik die 28 juni zal vertonen bij Straight to Video.

4. Dan mag er nu gepocht worden: mogen wij, bij benadering, de aantallen noteren?

Mijn VHS-collectie bestaat uit meer dan 600 tapes. Ik speel echter wel met de gedachte om binnenkort flink wat van de hand te doen. Nu staat het gros bij mijn ouders, maar als die kleiner gaan wonen heb ik een flink ruimteprobleem. En ik wil niet eindigen bij ‘Man Bijt Hond’, als kluizenaar die tussen de dozen woont.

5. Welk stuk wordt vooraan in de collectie geplaatst als de vrienden op bezoek komen? Kortom wat is het pronkstuk van de collectie?

Misschien een vreemde keus, maar ik ben heel blij met Een Burcht Vol Vrolijke Ontucht. De film an sich is niet om aan te zien, maar als curiositeit vind ik hem toch wel van grote waarde. Het is namelijk een tirolerseksfilm met Johnny Kraaijkamp sr. in de hoofdrol. Hij gaat zelf helaas niet van bil, maar hij staat wel op zijn gebruikelijke manier te schmieren, alleen dan tussen de halfnaakte vrouwen en copulerende koppels.

Uit de NRC, 22 juni 1984, een interview met Johnny Kraaijkamp sr.:
Een Burcht Vol Vrolijke Ontucht"Op grond van wat ze me verteld hadden dacht ik dat het ging om een komedie, waarin ik als knecht van een beul alles verkeerd deed. Vlak voor de onthoofding van een gevangene bijvoorbeeld, moest ik de arme man moed inspreken met de woorden 'kop op, kerel'. Er zaten wel veertig van dergelijke geintjes in het script, dus ik dacht dat het moeilijk fout kon gaan. Toen de opnamen begonnen merkte ik echter dat het allemaal om Lederhosen-Liebe was begonnen: vrouwen te paard die naakte mannen met zich mee voerden en meer van dat soort dingen. Gelukkig hoefde ik zelf nog geen handschoen uit te trekken."

Geen film die ik snel op dvd zie verschijnen.

(Red.: Eric zal zich verheugen met het nieuws dat de film toch ook op DVD is verschenen. Kan hij met een gerust hart de videoband grijs draaien...)

6. En welk generend stuk verdwijnt in de spelonken en krochten van het opbergsysteem bij bezoek? (Wees gerust, onze bezoekers vertellen het niet verder...)


(Red. Eric's keuzes blijken zo generend dat we ze zelfs hier niet kunnen noemen...)

7. Welke film in de collectie is inmiddels grijs gedraaid?

Dat is Mighty Peking Man, een King Kong-kloon geproduceerd door de legendarische Shaw Bros. Niet alleen omdat het de beste slechte film aller tijden is, maar ook omdat ik er héél lang gedaan heb om deze film in mijn collectie te krijgen.

8. Wat mist er node in de collectie? (Indien gewenst sturen wij de antwoorden op de vragen door aan familie en vrienden, subtiele hints zijn ons niet vreemd.)

Tapes die écht niet in mijn collectie mogen ontbreken in mijn collectie zijn Kung Fu Terreur in Amsterdam (red. oftewel Chinese Kung-Fu Against Godfather, de eerste in Nederland opgenomen kung-fu film) en Bride of Frank (red. die moet u echt even aanschouwd hebben, ziet u de cooohllectie clips onderaan). Daarnaast houd ik me aanbevolen voor Gwendoline (red. ook bekend als The Perils of Gwendoline in the Land of the Yik Yak), Shriek of the Mutilated, Edge of Hell (alias Rock ’n Roll Nightmare), Naked Fist (red. of onder de naam Firecracker) en Emanuelle in America. Compleet zal de collectie echter nooit zijn.

9. Welke winkel is hofleverancier van de collectie?

Het gros van mijn collectie is gewoon afkomstig van de lokale rommelmarkt. Maar die bron is inmiddels wel een beetje opgedroogd. Tegenwoordig ruil ik veel met andere verzamelaars via internet. En ik heb nog een spotgoedkoop internetwinkeltje ontdekt, maar daar wil ik niet teveel over kwijt. De concurrentie is namelijk moordend (maar gelukkig ook erg gemoedelijk)!

10. Voor eigen bestwil: Welke filmschijf of welk boek zou iedereen op de plank moeten hebben?

Er zijn veel goede boeken uitgekomen over de genrefilms van weleer, maar het vermakelijkst vind ik Incredibly Strange Films uit de Re/Search-reeks, vol interviews met pioniers als Russ Meyer, Herschell Gordon Lewis en Doris Wishman. En natuurlijk moet iedere liefhebber een abonnement op Schokkend Nieuws hebben. Dat vond ik trouwens al voor ik er zelf werkte.

11. En afsluitend: bij wie zou er eens in de collectie geneusd moeten worden?

Een van de omvangrijkste Nederlandse VHS-verzamelingen is in handen van Peter Cornelissen , dus hij zou een prima kandidaat zijn. Hij is vooral gespecialiseerd in postapocalyptische en zwaarden-en-sandalen films.

Cooohllectie clips

Erwan op 16/05/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Erg leuk stuk, ik heb Mighty Peking Man gezien en die is inderdaad hilarisch! Ik zie alweer een paar titels er tussen staan die mijn interesse hebben en die Kraaijkamp Tiroler-Sex film is een giller, had hier nooit weet van. Weer wat geleerd...