Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

01/11/2009
Omdat achter elke filmminnend figuur een trouwe collectie schuil gaat, is het eens tijd die collecties wat aandacht te gunnen. Vaak weggestopt op donkere zolders in wankele IKEA kastjes staat de collectie eenzaam te wachten totdat deze weer aangesproken wordt. Wij vragen de eigenaars de collectie nu eens voor zich te laten spreken.


De Cooohllectie van Patrick Van Hauwaert

De Cooohllectie van Patrick Van Hauwaert

Al jaren is het een gevestigde naam voor liefhebbers van de… laten we het “wat obscuurdere films” noemen: Razor Reel. Van exploitatie tot Hammerhouse, van vroege sci-fi tot vergeten tv-series; razorreel.be is de place to be. Vorig jaar werd besloten om de expertise en het enthousiasme om te zetten in een heus eigen filmfestival. Het Vlaamse Brugge werd voor vijf dagen de thuishaven van het Razor Reel Fantastic Film Festival.


Komende week is het tijd voor de tweede editie van dit festival. Van 2 tot en met 8 november staat Brugge weer in het teken van de fantastische film. Reden voor Filmorama om eens te kijken hoe het staat met de persoonlijke filmcollectie van de mensen achter Razor Reel. Patrick Van Hauwaert werd aan onze vragenlijst onderworpen.

1. Een opwarmertje: waar bestaat de filmminnende collectie uit (boeken, merchandise, DVD en Blu-ray schijven, laserdiscs en zelfs ouderwetse videobanden tellen mee)?

Ah...collectie is zo’n groot woord. Weet je, mijn echte passie zit hem in de vinyl (langspeelplaten of 33-toeren lp’s). Daarvan kun je zeggen dat ik over een echte collectie beschik. Met zo’n 15.000 stuks kan ik je wel vertellen dat er daar heel wat rariteiten tussen zitten. Bij films is het heel wat anders!  Mijn videobanden uit de jaren ‘80 willen best nog wat speciaals bevatten maar op dvd is het toch merendeel mainstream hoor. Wat we alle dagen binnen krijgen om te bespreken op Razor Reel omvat dan ook het grootste deel van mijn verzameling. Daarnaast heb ik ook nog wat boeken maar het merendeel is als referentiewerk te beschouwen. Een echt grote lezer ben ik niet. Verder heb ik ook nog wat 8mm-filmpjes liggen. Ouderwetse horror & Disney animaties.

2. Alle grootheden zijn met niets gestart: hoe is het ooit begonnen?

Tja hoe start zo iets.  Ik was altijd al bewogen door de sci-fi-films en -series! Doctor Who op BBC was een must voor mij als kind; en ook alles van Gerry Anderson ging er vlotjes in bij mij. BBC, ITV & later ook Channel 4 waren zowat de stekken op TV die ik als kind frequenteerde!  Hoewel ik er geen bal van snapte, waren de visuals zeer mooi (voor een 8-jarige althans) en kon ik gewoon uren voor de buis hangen. Later (toen ik langer mocht opblijven) ontdekte ik de monster- en sci-fi-films: Godzilla, de Universal horror uit de jaren dertig….Het was allemaal zooooo mooi.  Echter, film maakte plaats voor muziek en pas toen ik het wonder van de satelliet-tv ontdekte kwam ik weer in contact met de jaren '50-films. Ongeveer op hetzelfde moment kwamen de dvd’s ten volle op.Met de opkomst van de dvd kon je op de zondagse rommelmarkten binnen de kortste keren videobanden op de kop tikken. Mijn interesse ging toen vooral uit naar jeugdsentiment. Friday The 13th, Halloween en zo meer. Gaandeweg begon ik ook minder gekende titels mee te brengen. Splatter & gore uit de jaren ‘80 en sci-fi uit de jaren ’70. Deze waren op zich goedkoop te vinden maar helaas vond je geen (s)exploitation uit de jaren ‘60 of Monster movies uit de jaren ‘50. Gelukkig bracht dvd in combinatie met internet al vlug soelaas.

3. En wat is de laatste toevoeging geweest?

Eerlijk gezegd koop ik nog heel weinig films! Ik zie heel veel films, krijg quasi iedere week een zestal films binnen om te bespreken, maar kopen…dat is alweer een tijdje geleden! Het allerlaatste wat ik kocht was The Day the Earth Stood Still (de originele hé) want die had ik nog steeds niet in een goede conditie. Maar wat ik bijvoorbeeld wel zou kopen mocht ik het tegenkomen (tegen een normale prijs) is de originele Solyaris. Ook een of andere Koreaanse horrorimport zou me wel kunnen verleiden.

Trailer Solyaris

4. Dan mag er nu gepocht worden: mogen wij de aantallen, bij benadering, noteren?

Kijk daarvoor moet je natuurlijk alles nauwkeurig bijhouden en zo ben ik nu eenmaal niet. De dvd’s dat valt nogal mee, want die zitten in een progje (dvd-profiler van Invelos Sofware) die gewoon de barcode inleest en daarmee de gegevens gaat opzoeken op het net. Poepsimpel dus. Momenteel staat de counter op 1554 items maar het kunnen er wel een paar meer zijn want zoals gezegd ben ik niet altijd zo nauwkeurig! Video’s zeg maar een 1000 tal en dan nog een pak oude zwart-wit films die ik opnam via satelliet-tv. Voor de rest is het allemaal onbeduidend hoor; een twintig tal 8mm-filmpjes, tiental Blu-rays en dat zal het dan wel zijn.

5. Welk stuk wordt vooraan in de collectie geplaatst als de vrienden op bezoek komen? Kortom wat is het pronkstuk van de collectie?

Wel, om eerlijk te zijn, dat heb ik niet echt. Het is nu niet zo dat ik sta te pochen met die bijzondere, hele dure release die ik op de kop kon tikken, of met die limited box die ik in mijn collectie heb staan. Op zich vind ik het nogal zielig soms want een klein jaar later is de “limited edition” alweer vervangen door een “ultra limited edition” waar er dan één extra meer op staat … Het is iets wat me niet kan bekoren. Maar ik ben bijvoorbeeld wel een beetje trots op mijn oude 8mm-filmpjes van Frankenstein en Dracula. Niet dat ze zo heel speciaal zijn maar het voelt zo veel leuker aan dan een koel schijfje. Wat ook altijd weer leuk is om te hebben en om eens mee naar buiten te komen is bijvoorbeeld mijn vcd-versie van The Ring! Lekker Aziatisch hebbedingetje.

6. En welk generend stuk verdwijnt in de spelonken en krochten van het opbergsysteem bij bezoek? (Wees gerust, onze bezoekers vertellen het niet verder...)

Alweer zo eentje waar ik me moeilijk kan over uitspreken! Smaken verschillen zo dat wat belachelijk is voor de ene, ongelofelijk roerend is voor een andere. Ik heb niet echt iets dat niet mag gezien worden en ik schaam me ook niet vlug voor mijn eigen keuzes! Is het nu een perverse nunsploitation of een zeemzoete komedie, ze mogen het allemaal zien.

7. Welke film in de collectie is inmiddels grijs gedraaid?

Tja, er zitten toch wel een paar items in die kapot gedraaid werden! The Blues Brothers bijvoorbeeld daar heb ik zoveel fun aan beleefd en al zoveel keer gezien dat ik op de duur de tel kwijt ben!  Shallow Grave is een andere film die ook regelmatig weer opduikt bij ons thuis! En sinds een jaar of drie, vier zijn we ook volledig verknocht aan Roman van Angela Bettis, met Lucky McKee.

Trailer Roman

8. Wat mist er node in de collectie? (Indien gewenst sturen wij de antwoorden op de vragen door aan familie en vrienden, subtiele hints zijn ons niet vreemd.)

Ik hou nogal van Trash en jaren ‘50- films, echte (s)exploitation en bizarre films schrikken me zelden af!  Of ik ze naderhand ook goed vind, is een andere vraag maar de aantrekkingskracht blijft groot. Echter wat het meest ontbreekt in mijn verzameling zijn Italiaanse Gialli-films en aanverwanten. De grote namen heb ik natuurlijk wel maar bijvoorbeeld films als Footsteps on the Moon of The Devils From Space of spyfilms zoals Agente 3S3.  De Australische exploitation scene is mij ook compleet onbekend dus daar kan ik ook nog wat van gebruiken.

Agente 3s3 (a.k.a. Passport to Hell)

9. Welke winkel is hofleverancier van de collectie?

Zoals eerder gezegd heb ik die niet!  Ik koop zelden nog iets daar ik bij de gelukkigen behoor die hun films toegestuurd krijgen! Als ik dan toch eens op shopping spree ga, dan is het altijd op reis.  Ik ga dan bijna altijd de dvd-verhuurzaken af en kijk wat ze staan hebben van lokale “fantastic” films in hun ex-rental rekken..  Op die manier vermijd je dat je weerom terecht kom in de mainstream!  Helaas moet ik wel toegeven dat ik al menig maal de bal missloeg hoor…maar dat neem ik er graag bij want ik heb al veel mooie dingen ontdekt op die manier ook. Vooral een trip naar de VS resulteert dan altijd in een lading films die hier (om soms heel begrijpelijke redenen) niet verkrijgbaar zijn! Maar wees gerust ik doe dit niet elk jaar hoor.

10. Voor eigen bestwil: Welke filmschijf of welk boek zou iedereen op de plank moeten hebben?

Oh dat moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken hè!  Maar omdat je het nu toch vraagt :o) Bijna alles van en met Lucky McKee (uitgezonderd The Woods misschien)! Shion Sono is ook zo’n regisseur die je moet in de gaten houden. Zijn Noriko’s Dining table, Suicide club en Strange Circus zijn films die je moet gezien hebben. Toegegeven, zijn Hazard en Exte zijn dan weer van heel wat minder allooi. Om in dezelfde contreien te blijven: The Host van Joon-ho Bong vind ik ook echt te genieten. En dan mag ik natuurlijk Solyaris niet vergeten!

Voor boeken kan ik je maar een uitgever echt aanraden!  Het Italiaanse bedrijf Glimmer Images maakt heel interessante boeken. Zowel het visuele als het inhoudelijke zijn echt te pruimen.  Nadelen zijn dan weer dat ze moeilijk te vinden zijn en veel te veel kosten!

11. En afsluitend: bij wie zou er eens in de collectie geneusd moeten worden?

Hmmm…weet je, eigenlijk zou ik best wel eens willen neuzen bij Jan Doense (a.k.a. Mr Horror). Ik vermoed dat die man redelijk wat obscuur materiaal liggen heeft!  Rariteiten, screeners, teasers en zo, maar vermoedelijk ook heel wat Trash en rommel. Heel soms vind je daar wel eens superleuke dingen tussen, al was het maar omdat ze barslecht zijn of omdat ze met zoveel liefde gemaakt zijn! Ik kan er natuurlijk zwaar naast zitten maar ik denk dat ik daar wel een paar dagen zou kunnen kamperen.