Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

11/11/2009
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

De top 12 rampenfilms die je voor 2012 even moet kijken

Een gewaarschuwd mens...

Een gewaarschuwd mens...
Het jaar 2012 komt steeds dichterbij en we gaan er allemaal aan. Het moet wel waar zijn, want niet alleen de Maya’s voorspelden dit, maar ook cineast Roland Emmerich. En alhoewel er ook nog steeds geen grote reuzenhagedis New York heeft aangevallen, geen vliegende schotels het Witte Huis met de grond gelijk hebben gemaakt, geen dikke ijslaag zich over New York heeft gevormd en Mel Gibson nog niet de burgeroorlog heeft gevochten, heeft Emmerich wel ervaring op het gebied van vernietiging en rampen.

Daarom, gelijktijdig met het uitkomen van Emmerichs nieuwste spektakelfilm - die hij zelf als moeder aller rampenfilms heeft bestempeld - presenteert Filmorama een Dooohzijn rampenfilms die u nog voor december 2012 gezien moet hebben. Dit twaalftal films geeft u niet alleen erg nuttige tips over hoe u moet handelen en vooral ook over hoe u niet moet handelen in geval van nood.  Nee, door het hoge entertainmentgehalte (wat op zich heel merkwaardig is bij films waarin doorgaans mensen in grote getale het leven laten) zult u zich een gelukkiger mens voelen wanneer wij in 2012 allemaal het tijdelijke voor het eeuwige verwisselen.

In deze lijst zijn voor alle duidelijkheid geen films opgenomen die artistiek gezien (Date Movie, Epic Movie, Superhero Movie e.d.) of financieel gezien (Cutthroat Island, The Adventures of Pluto Nash) een ramp waren. Met rampenfilms doelen wij op de meer klassieke definitie van bedreiging – rennen, gillen en vernietiging van continenten, landen, steden, gebouwen, voertuigen en/of mensen. Ook is hierbij een belangrijk criterium dat een film niet te veel een mix van genres moet zijn. Emmerichs Independence Day (1996) kan als rampenfilm worden opgevat, maar is toch vooral een science fiction-film. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor War of the Worlds. Ook hebben wij er bij de samenstelling van de lijst opgelet dat er veel verschillende soorten rampen vertegenwoordigd zijn. U treft het allemaal – in willekeurige volgorde – aan: vulkanen, aardbevingen, virussen, atoombommen enzovoorts.

Mochten de Maya’s of Emmerich er toch naast zitten en de wereld pas in, ik noem maar wat, 2208 vergaat, bieden wij u per film nog wat verdiepende stof om door te nemen, zodat u in 2208 volledig voorbereid naar de spreekwoordelijke haaien kunt gaan.
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13    
Plaats uw reactie

Erwan op 11/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Erg leuke lijst. En goed dat er is gekozen voor echte rampenfilms veroorzaakt door iets natuurlijks en niet aliens of zo. Heb er heel veel niet van gezien, want op de een of andere manier kan de rampenfilm nooit echt op heel veel sympathie bij mij rekenen. Denk dat dat vooral komt door de lange aanloop die heel veel van dit soort films hebben ("Dante's Peak" bijvoorbeeld).

Aardige trivia bij het indrukwekkende "9/11" is dat deze film de enige beelden heeft van de eerste vliegtuiginslag, niemand anders heeft beeld van de eerste aanslag. En dat uit puur toeval!
Kees van Dijkhuizen op 12/11/2009

Vette lijst, maar vind je Poseidon (2006) nou echt zo slecht? Ik heb me er wel mee vermaakt.. En wie weet zien we Joey Tribbiani alsnog in dat vervolg in de Friends film haha.
Marieke Goos op 12/11/2009

Al heb ik het merendeel niet gezien, moet ik zeggen dat ik heb genoten van deze column.
Christian op 15/11/2009

Ah, gelukkig weer iemand die gewoon bekent Titanic goed te vinden... Join the club! Van je lijst enkel Alive gezien. Vond ik destijds ook een prima film, maar heb dus nog een hoop te gaan. Denk dat 2012 alweer uit de bios is als ik hiermee klaar ben ;)
Erwan op 16/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Oh, maar ik heb Titanic ook altijd een goede film gevonden al moet ik direct toegeven dat het wel ECHT een bioscoopfilm is! Heb hem later ook nog eens op TV gezien en dan is het toch al gauw minder. Maar die paar keer dat ik hem in de bios heb mogen zien (ja, ik ben ook eentje die hem een paar keer gezien heeft en heeft bijgedragen aan het gigantische succes) was het echt een belevenis. Denk zelfs dat ik sinds deze titel alleen nog maar Independence Day als ervaring kan plaatsen in mijn top 5 van overweldigende bioscoop bezoekjes Hollywood stijl :-)
Christian op 16/11/2009

Wat betreft bioscoop ervaring noem ik Titanic, ID4 en niet te vergeten Jurassic Park. Maar ben er zelf zo een die van deze drie ook meteen de videobanden reserveerde, compleet grijsdraaide en ze hierna op DVD kocht en nu in afwachting van de BR's weer zal kopen ;)
Ralph op 16/11/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Oh, Jurassic Park blijft nummer 1. Waarschijnlijk ook omdat het de eerste grote film was die ik in de bios zag. (Ik was laat ja:p ) ID4 was zeker de tweede grootse ervaring daarna:)

Als ik 15 jaar later geboren was, had 2012 die lijst misschien wel aangevoerd. Nu haalt ie de top 10 niet.
orkaan op 26/02/2010

http://www.youtube.com/user/orkaan
ben nu toch benieuwd naar miracle mile... nog nooit van gehoord.
heb after hours al gezien en de film stond me aan.
aset1e7bvc op 20/12/2016

Phenergan By Mail buy proscar additional reading cheapest clomid Buy Inderal
TimothyBub op 02/01/2017

Buy Duloxetine Abilify BUY ALLOPURINOL buy cialis wholesale cafergot with no rx amitriptyline without a prescription
DorothyHib op 15/02/2017

wh0cd54931 lisinopril trazodone citation
Sandra op 15/03/2017

Or maybe there was no such radical reticonizaloon of Northern Europe Distinct gene pools are maintained by either geographical or cultural barriers, or by recent immigrants that have not had enough time to be assimilated by/assimilate the locals. What possible barrier could have been in Europe for tens of thousands of years, so that an LBK-like gene pool would dominate the south and a U-dominated gene pool would dominate the north? You are talking about maintaining Eurasian-level genetic contrasts across a thousand kilometers.
Charlespet op 18/07/2017

wh0cd343693 hair loss cream doxazosin price keflex singulair generic cost quibron-t capoten
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.