Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

14/09/2012

Detachment

Eerste Hulp Bij Opvoeden

Ruim tien jaar na American History X komt regisseur Tony Kaye weer met een ijzersterke film: Detachment. Deze keer geen film over racisme, maar een film over ouderschap in de breedste zin van het woord.Henry Barthes (Adrien Brody) is invalleraar op een highschool in een buitenwijk van New York. De school staat bekend om zijn probleemkinderen. Het geïsoleerde leven van Henry bestaat louter uit les geven en het verzorgen van zijn opa. Dit leven wordt overhoop gehaald wanneer Henry de jonge prostituee Erica leert kennen. Het meisje gaat elke nacht de straat op en riskeert zo telkens haar leven. Henry neemt de zorg over Erica op zich alsof het zijn dochter is, waardoor er een bijzondere band tussen de twee ontstaat.

Uiteraard doet een film over een leraar op een probleemschool je gauw denken aan andere films met hetzelfde onderwerp; denk aan Dangerous Minds met Michelle Pfeiffer of Freedom Writers met Hilary Swank. Detachment is niet te vergelijken met deze films. Tony Kaye weet namelijk bijna de hele film op een realistische manier in beeld te brengen. Veel shots zijn handheld genomen, waardoor het lijkt alsof je naar een documentaire kijkt. Daarnaast zorgen de interviews met leraren aan het begin van de film voor een sterk realistisch effect. Door middel van veel close-ups richt Tony Kaye zich vooral op de emoties van alle karakters, waardoor de film een extra heftige lading krijgt. Ook zonder dialoog weet Adrien Brody met zijn expressies de depressiviteit van Henry Barthes perfect in beeld te brengen. Brody speelt dan ook een van zijn beste rollen sinds The Pianist!

Detachment bestaat uit een sterke cast van bekende acteurs. Naast Brody spelen ook James Caan (Dogville en Mickey Blue Eyes), Lucy Liu (Kill Bill en Charlie’s Angels) en Marcia Gay Harden (Into The Wild en Mystic River) een rol. Maar let ook op Sami Gayle die Erica speelt. Deze jongedame heeft nog niet veel titels op haar naam staan, maar kan nog wel de nieuwe IT-girl worden van Hollywood! Verder heeft Kaye ook een rol weggelegd voor zijn eigen dochter Betty. Betty speelt de onzekere leerling Meredith. Drie jaar lang had Kaye zijn dochter in zijn hoofd om de rol van Meredith te spelen.

Net als American History X weet Kaye met Detachment wat opschudding te veroorzaken. Het onderwijs in de Amerikaanse achterstandswijken wordt onder de loep genomen. Daarbij is de regisseur zo negatief dat hij bijna zijn geloofwaardigheid verliest. De beelden zet de toeschouwer sowieso aan tot nadenken. Als je de stoeprandscène uit American History X nog kan herinneren, dan zal je ook de kattenscène in Detachment niet snel vergeten.Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.