Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

21/10/2010

Donderdagse Duiten: week 42

Donderdagse Duiten: week 42

Sinds we een tijdje geleden begonnen met deze wekelijkse beschouwing van de box office zijn er weinig echt grootse dingen gebeurd. Ja, ze nu en dan vanuit het niets een nieuwe nummer 1 en er was natuurlijk Inception dat drie maanden lang weigerde te zakken. Deze week kunnen we echter voor het eerst van een echte landverschuiving spreken.


1. Despicable me (1) (1.003.124)
2. Eat Pray Love (2) (553.732)
3. Red (1) (498.214)
4. Life as we know it (416.308)
5. Foeksie de miniheks (2) (352.485)
6. Briefgeheim (1) 221.037)
7. Legend of the Guardians (3) (202.008)
8. Tirza (3) (201.796)
9. Sinterklaas en het pakjesmysterie (1) (128.408)
10. Grown Ups (6) (116.796)
Bron: NvF (voor de top 20)
Leeswijzer: Titel (Aantal weken in de bioscoop) (Opbrengst deze week)


De top 20 kent maar liefst zeven nieuwe binnenkomers, waarvan vijf in de top 10 en zelfs drie in de top 5. Ook een nieuwe nummer 1 mag niet ontbreken, en dat is er niet zo maar een. Despicable Me (ook bekend als Verschrikkelijke Ikke) brengt gewoon even in één week meer dan een miljoen in het laatje. Dan kun je van de film vinden wat je wilt, maar zo'n titel mag zich toch wel een week lang Pakker van de week noemen.

Hoewel Inception in zijn dertiende week voor het eerst de top 10 verlaat, schopt hij het niet eens top Zakker van de week. Die dubieuze eer gaat namelijk naar Wall Street 2: Money never sleeps. Oliver Stone wordt met een hele grote boog van de vierde plek naar nummer 13 gegooid met 47,8% minder omzet dan vorige week en een opbrengst van minder dan een ton.

En alsof we niet genoeg opmerkelijks hebben gezien deze week: de Zakker van vorige week, Marmaduke, krabbelt weer een plekje op en staat deze week op 19. Dit zou wel eens met de herfstvakantie in Zuid- en Midden-Nederland te maken kunnen hebben, maar voor dit kunstje verdient de viervoeter een aai over zijn bol en de titel Plakker van de Week.

(Trouwens, over vakanties gesproken: waar gaat Legend of the Guardians eigenlijk naartoe?)

Volgende week...

We pikken nog de tweede helft van de herfstvakantie in het midden en zuiden mee en in het noordelijke deel van het land begint dit weekend juist de vakantie, dus ga er maar van uit dat de kinder- en jeugdfilms goed gaan boeren deze week. Ik vermoed dat Despicable Me voorlopig zijn kamp wel heeft opgeslagen aan de top, maar Briefgheim, Foeksia en Sinterklaas kruipen ongetwijfeld nog wel een stukje die kant op.

Echt nieuwe toppers staan er ook niet in de planning, maar The Town en The Switch zullen zeker een plekje in de top 15 veroveren. Voor wie een stukje verder vooruit kijkt, gooit Pathé de komende week Jackass 3D en The Social Network in de voorpremière, en in Haarlem en Amsterdam komt daar Haar naam was Sarah nog bij.Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.