Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

29/10/2010

Donderdagse Duiten SPECIAL 1991 - 2009

Donderdagse Duiten SPECIAL 1991 - 2009

Bioscoopbezoek 1991 - 2009 (en een beetje)

Bioscoopbezoek 1991 - 2009 (en een beetje)
Van 10 thing I hate about you tot Zwartboek, en van Titanic tot Saw IV: de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs heeft deze maand een overzicht gepubliceerd van de box office van films die zijn uitgebracht tussen 1991 en 2009. Negentien jaar Nederlands bioscoopbezoek in één handzaam overzichtje. De vlag kon uit bij filmminnende cijferfetisjisten.

En nu wilt u natuurlijk de harde cijfers weten. De onbetwiste Nummerrrrr Eén (echo) is natuurlijk Titanic, de monsterhit van James Cameron uit 1998. Het drama over het beroemde schip wist, ondanks dat het einde al meer dan tachtig jaar bekend was, ruim 23,5 miljoen euro (omgerekend) in het laatje te brengen. Maar wacht, we doen er nog een schepje bovenop! Want na een beetje simplistische inflatiecorrectie zien we dat dit bedrag vergelijkbaar is met zo’n 30 miljoen euro nu. Daar steekt Camerons andere projectje, en de nummer twee qua omzet – Avatar, dan toch schraal bij af. “Maar” 18,5 miljoen en daar valt na een jaar nog weinig aan te corrigeren.


"Echt waar", zei Rafiki, "13,3 miljoen is 'ie waard."

Zo onbetwistbaar als Titanic op één staat, is Avatars tweede plek echter niet. Qua bezoekersaantallen (admissions heet dat in een land waar men de eigen taal onderwaardeert), zou het 3D-avontuur op Pandora niet verder komen dan een tiende plek, met “slechts” 1,7 miljoen bezoekers. The Lion King (1994) en Harry Potter en de steen der Wijzen (2001) wisten bijvoorbeeld meer dan 2 miljoen mensen naar de pluche klapstoeltjes te trekken. (Over de 3,4 miljoen van Titanic hebben we het niet eens meer. Net zoals de jongen die vroeger toch altijd won met knikkeren niet eens meer gevraagd werd om mee te spelen.)

Dit onderscheid brengt me uiteraard bij het verschil in ticketprijzen. Betaalde men voor de topper van 1993, Jurassic Park, bijvoorbeeld omgerekend gemiddeld € 5,47, voor Avatar was dit maar liefst € 10,75. Laten we hier overigens dezelfde – uiterst vereenvoudigde, ik geef het toe – inflatiecorrectie op los, dan zou Jurassic Park nu zo’n acht euro mogen kosten. Tellen we daar de 3D-toeslag, de lange-speelduur-toeslag en de we-verzinnen-zo-iets-anders-hoor-toeslag bij op, en dan mogen we niet eens klagen over de huidige ticketprijzen.

Goed, u haakt langzaam af met al deze cijfertjes, dus laat ik nog wat gezelligheid scheppen door collectief iemand uit te lachen: Saw IV (2008) wist slechts (en nu geen aanhalingstekens!) 75.818 mensen de bios in te krijgen en is daarmee de slechtst scorende van de voorbije negentien jaar. Hoewel, de lijst van de NVF bevat precies 999 titels. Dat kan toeval zijn, maar wellicht heeft de angst voor een of andere millenniumbug de echt sneue titels een beschamende publicatie bespaart.

De hele lijst, en meer, vindt u overigens hier.


Plaats uw reactie

Serdar op 24/05/2014

Your poinstg lays bare the truth
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.