Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

20/02/2012

Doomsday 2012: Het Einde Der Tijden

Doomsdvd

History, de nieuwe naam voor The History Channel, is een dubieuze Amerikaanse satelliet- en kabel-tv-zender. De programmering bestaat uit reality shows en documentaires over uiteenlopende onderwerpen. Hoewel de titel van de zender anders vermoed, zijn het zelden echt historische onderwerpen die de revue passeren, maar vaak onderwerpen die het heden, of de toekomst, relateren aan het verleden. Vaak met een meer religieuze en/of speculatieve insteek dan een wetenschappelijk-historische. Een goed voorbeeld is de documentaire Doomsday 2012: Het Einde Der Tijden die nu in de winkels ligt.In deze documentaire ‘onderzoekt’ men de voorspellingen over het einde van de wereld. Diverse profetieën uit het verleden van verschillende culturen worden uitgelicht om een beter beeld te krijgen van de overeenkomsten en verschillen tussen deze voorspellingen. De documentaire pretendeert nog veel meer, maar eigenlijk wordt je geen steek wijzer van deze onzin. Het is een speculatieve hoop bagger die vooral interessant en populair probeert te doen, en het niet erg vindt om een beetje angst te zaaien.

Allereerst zijn de interviews met de vele ‘kenners’ te belachelijk voor woorden. Ze doen in feite niets anders dan een beetje dramatisch de verschillende voorspellingen hervertellen. Vooral met de nadruk op ‘ik weet niet wat er gaat gebeuren hoor, maar die voorspellingen, nou nou nou, die kun je maar beter serieus nemen!’. Als je voor de grap eens gaat kijken wie die geïnterviewde figuren nu daadwerkelijk zijn - hun naam en beroep komt in beeld - weet je eigenlijk al genoeg. Het zijn nagenoeg allemaal schrijvers van boeken of tijdschriften over het eind der tijden. Er komt welgeteld één wetenschapper kort aan bod, en die zegt dan ook gelijk het zinnigste uit de hele documentaire, namelijk dat de voorspellingen vooral een boel vage beschrijvingen zijn die ontzettend multi-interpretabel zijn, ofwel: je hebt er geen fluit aan.

Door de verschillende voorspellingen amateuristisch te reconstrueren - zo loopt bij de voorspelling van tovenaar Merlijn een half geschminkte gast een beetje vaag door het bos te kruipen - en de boel wat ‘op te leuken’ met knullige CGI en belachelijke elektronische muziek, probeert men duidelijk een dramatische en epische documentaire te maken. Iedereen met een beetje verstand zal echter zuchtend aan zijn hoofd krabben en vermoedelijk nog voordat de 47 minuten voorbij zijn, de dvd uit de speler halen. Een belediging voor het intellect van de toeschouwer. Dit is geen documentaire, dit is complete onzin en een verspilling van tijd en energie. Dus ik raad je aan 47 minuten aan iets anders te besteden, want mocht de wereld tóch vergaan op 21 december 2012, dan zijn die 47 minuten ontzettend veel waard.

De Schijf
De schijf bevat uitsluitend de documentaire met ondertiteling. Wel dient opgemerkt te worden dat de beeldverhouding standaard 4:3 breedbeeld is, wat dus inhoud dat als je de film op een breedbeeldscherm kijkt, je aan alle kanten balken hebt.
DVD

07/12/2011

Entertainment One Benelux

4:3 breedbeeld

2.0 Dolby Digital

Nederlands

Plaats uw reactie

Rekha op 06/07/2015

Ik verwacht dat het aaatnl faillissementen nog wel naar een nieuw hoogtepunt zal gaan. Bij veel bedrijven staat al maanden het water aan hun lippen en ze proberen van dag tot dag te overleven. Pas zodra de economie weer gaat aantrekken zal m.i. het aaatnl faillissementen gaan dalen.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.