Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
13/09/2022

Downton Abbey: A New Era

In het romantische-drama Downton Abbey: A New Era van regisseur Simon Curtis in dit deel zien we wederom de Crawley familie centraal staan. Er staat alleen wel een nieuwe tijd voor de deur van de familie. Als gravin Violet Grantham (Maggie Smith) een telegram ontvangt van een oude Franse liefde die helaas overleden is, erft ze een buitenverblijf in de Franse Riviera. Ze geeft haar zoon Robert Grantham (Hugh Bonneville) en zijn vrouw Cora (Elizabeth McGovern) de opdracht om naar het verblijf af te reizen en te zien of dit allemaal wel werkelijk zo waar is. Dan zal de jonge Sybbie (Fifi Hart) wellicht dit paleisje kunnen erven als Violet er niet meer is. Gebaseerd op de gelijknamige televisieserie bedacht door Julian Fellowes.
En dat is nog niet alles, want bij Robert zijn afwezigheid zal Lady Mary (Michelle Dockery) het huis en de bediening moeten leiden. Ze wordt zelfs voor de uitdaging gezet om een Londense film-crew te gaan begeleiden in het huis, kan ze dit allemaal wel redden? Er zullen namelijk twee grote filmhelden aanwezig zijn op de set. Acteur Guy Dexter (Dominic West) en actrice Myrna Dalgleish (Laura Haddock) die nogal wat noten op haar zang heeft, En dan is er ook nog al het gekibbel van de personeelsleden. Wat wel een gezellige sfeer met zich mee brengt. 
 
Set
De makers hebben met deze tweede bioscoopfilm het vervolg gemaakt op het eerste deel. En regisseur Simon Curtis nam ook voor dit vervolg plaats in de regiestoel. Waarin wederom dezelfde cast weer terug op de set is te zien. En daaraan toegevoegd een aantal nieuwe gezichten. Zo zien we acteur Dominic West en actrice Laura Haddock hun intrede doen. Ze voegen zich op een natuurlijke en goede manier toe aan de bestaande cast. 
 
Het zorgt daardoor dat er even nieuw leven in het statige huis wordt toegevoegd. De scenes worden daardoor ook interessanter. Steractrice en diva Maggie Smith mag zich ook weer van haar beste kant laten zien. In dit deel zien we haar iets minder, maar als ze er is dan straalt als nooit te voren. En haar spel zorgt weer voor vlijmscherpe dialogen en sterke gezichtsuitdrukkingen. Dat geld ook voor acteur Jim Carter die speelt zoals alleen hij dat kan, gewoon top!
 
Show
Hugh Bonneville die de kar trekt speelt weer erg elegant. Zijn Britse voorkomen maakt deze film sterk en laat zijn personage Robert Grantham van het scherm spatten. Samen met Elizabeth McGovern pakken ze de kijker vast en laten niet meer los. Actrice Michelle Dockery steelt de show met haar mooie voorkomen en goede dialogen. Ze laat zich van haar beste zien en staat haar mannetje. Zelfs elke verleiding doet haar niets. Zij is het sleutelfiguur in het verhaal. Een fijne actrice om naar te kijken.
 
Niet alleen de cast doet het goed, maar de set ziet er ook erg groots uit. Het grote huis en de kerk zijn adembenemend mooi. Maar ook de shots in Frankrijk laten nog meer blingbling zien uit de rijke families. Het niet op houdt met al dat luxe. De welvaart is goed te zien. De kostuums zijn met zorg gemaakt, maar soms ademt het wel iets te modern en van deze tijd. Het beeld en de kleuren spatten van het scherm en dat is dan ook kenmerkend voor dit verhaal. Aan alles is gedacht en wordt realistisch verteld. Een echte Downton Abbey, waar zeker een nieuw tijdperk is aangebroken. Veel kijkplezier! Naast de film bevat de Blu-ray nog vele extra’s, waaronder diverse interviews, een kijkje achter de schermen, verwijderde scenes en nog veel meer.


Blu-ray

07/09/2022

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.