

Door Veronique Kootstra
22/06/2012
Edinburgh International Film Festival 2012: Een voorproefje
Een nieuw jaar, een nieuw begin. Een kans voor het Edinburgh International Film Festival (EIFF) om de negativiteit van het voorgaande jaar aan de kant te schuiven en met een schone lei beginnen. De aanstelling van de nieuwe Artistic Director Chris Fujiwara geeft het EIFF een verfrissend imago. Een verrassend programma is de uitkomst van de nieuwe samenwerkingen.

Het eerste dat mij opvalt na het programma, uiteraard intensief, te hebben bestudeerd, is de grote variatie aan films en documentaires uit verschillende landen. Niet veel bekende namen wat betreft acteurs en regisseurs, maar dit is zeker geen negatief punt. Een kans voor het EIFF om kleinschaligere films aandacht te geven en voor het publiek deze films te gaan zien. Alhoewel het festival wel begint en eindigt met de premières van twee langverwachte films.
Het festival opent op woensdag 20 juni met de komedie-actie film Killer Joe geregiseerd door William Friedkin. Chris (Emile Hirsch), een jonge, niet zo snuggerige drug dealer, besluit met zijn vader (Thomas Haden Church) en zijn stiefmoeder (Gina Gershon) zijn moeder te vermoorden om het geld van haar levensverzekering te bemachten. De man ideaal voor deze brute daad is de politie agent/hit man Joe Cooper (Matthew McConaughey). Aangezien zij Joe geen aanbetaling kunnen geven, lenen zij de zus van Chris (Juno Temple) uit aan Joe als borg.
De selectie van documentaires in het programma is veelzijdig. De documentaire Inside Out over Anton Corbijn staat al op mijn ‘must see’ lijstje. Met interviews van onder andere Bono, Metallica en Lou Reed schetst de film een beeld van zijn leven. Naast een inzicht in het leven van Corbijn, is er ook een documentaire die het verhaal vertelt van Paul the Psychic Octopus. Niet dat ik mij de afgelopen twee jaar heb afgevraagd wat zijn achtergrond verhaal is, maar deze film, The Life and Times of Paul the Psychic Octopus, heeft in ieder geval mijn interesse gewekt. Op een compleet ander niveau is de documentaire Siblings - For Better or Worse, een serie van vier korte documentaires over de relaties tussen broers en zussen.
Het EIFF heeft ook dit jaar een gevarieerde selectie van horror films in het programma opgenomen. Er zit zeker één film tussen waarvan de titel alleen al mij heeft overtuigd de film te gaan zien: Eddie: The Sleepwalking Cannibal. Soms is de regisseur van een film al genoeg om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Eduardo Sánchez, co-regisseur van The Blair Witch Project, heeft de film Lovely Molly geregisseerd. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat het verhaal aanspreekt, V/H/S heeft een interessant concept: een bende is ingehuurd om zeldzame videoband te stelen, maar er is één obstakel, een lijk voor de televisie omringt door honderden videobanden.
Naast de documentaires en horror films is er genoeg ruimte over voor andere genres. Het is een uitdaging om films te selecteren die ik tevens aan mijn ‘must see’ lijstje kan toevoegen en die zal zeker gedurende het festival groeien. Een aantal films die mij aanspreken: de Spaanse film Evelyn, een drama over mensensmokkel; het Australische drama Hail over Lewis die de wereld van criminaliteit tracht te verlaten en Isn’t Anyone Alive? (Ikiteru mono inai no ka), een film waarin de wereld ten onder gaat, geregiseerd door de Japanse cult regisseur Gakuryu Ishii. Het is altijd goed om drama af te wisselen met humor, zoals de Iraanse komedie, Modest Reception (Paziraie Sadeh), waarin een echtpaar rijdt rond met een wagen vol met geld, die geld geven aan de armen maar daar moeten zij wel wat voor doen.
Het Schotse film festival eindigt in stijl met de Europese première van Brave, de nieuwe film van Disney/Pixar. Princes Merida (stem van Kelly Macdonald) is vastbesloten om haar eigen weg te gaan in haar leven en weigert een eeuwenlange traditie te volgen. Merida moet vervolgens vertrouwen op haar eigen dapperheid en haar pijl-en-boogtalent om een beest van een vloek te overwinnen.
Kortom, het EIFF is er dit jaar in geslaagd een uitgebreid, divers en intrigerend programma aan te bieden. In de komende twee weken kijk ik er naar uit om zoveel mogelijk verschillende soorten films te gaan zien en daar verslag over te doen.