Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

08/11/2011

Een ooohntmoeting met André van Duren

Een ooohntmoeting met André van Duren

Dat is toch waar je het allemaal voor doet

Dat is toch waar je  het allemaal voor doet
Al sinds hij zijn eerste filmpjes maakte en het vak leerde als regie-assistent op de set van de serie Het wassende water, droomde hij van wat een paar weken geleden de openingsfilm op het Nederlands Film Festival werd: De Bende van Oss. Een op historische feiten gebaseerd misdaaddrama over een beruchte bende boeven en bandieten die vlak voor de Tweede Wereldoorlog roofde, stal en moordde zonder dat de Marechaussee hier iets aan kon doen. Niemand verlinkte elkaar, want “meh zwijge is Oss groat geworre”. Zelf is André van Duren, geboren en getogen in 1958 in het Brabantse dorpje Reek, vlakbij Oss, alles behalve zwijgzaam. Hij praat graag over zijn droomproject. De Bende van Oss lééft namelijk in Oss, ‘en dat is toch waar je het allemaal voor doet’, concludeert de trotse regisseur. ‘De film is dan precies geworden wat ik ervan gehoopt had.’ Een droomproject gerealiseerd. Heeft u altijd al een film willen maken over Oss?
Ja, zeker. Ik groeide op in Reek en ging naar school in Oss. Dus ik kreeg van jongs af aan verhalen te horen over de Bende van Oss. Mijn vader was huisschilder in Oss en hoorde daardoor van alles. Hij kwam met de spannendste verhalen thuis. Geen details. Daar werd geheimzinnig over gedaan. Maar het was genoeg om als klein kind spannend te vinden. Sowieso groeide ik op in een milieu waarin een groot anti-Holland sentiment heerste. Een hechte gemeenschap waar de katholieke kerk de baas was. Het huis van mijn opa stond ook in een overloopgebied van de Maas, dat werd gebruikt om overstromingen in Holland te voorkomen. Ik mocht ook nooit zeggen dat ik uit Holland kwam, maar uit Nederland.


En wanneer werd het plan concreet om hier een film over te maken?

Toen ik nog Nederlands studeerde in Nijmegen [later studeerde Van Duren nog Theaterwetenschap in Utrecht] raakte ik bevriend met een jongen die ook uit Oss kwam en zijn vader wist echt heel veel van de Bende van Oss. Dus de interesse voor die geschiedenis bleef bestaan. Maar het was pas toen ik een aantal jaar later regieassistent was, dat ik dacht dat er daadwerkelijk een speelfilm over het onderwerp in zou zitten.


Waarom heeft het dan zo lang geduurd voordat hij uiteindelijk werd gemaakt?
Zo’n twaalf jaar geleden heb ik met Egmond Film [vijf jaar geleden overgenomen door Eyeworks] een eerste poging gedaan om de boel rond te krijgen. We hebben toen subsidie gekregen voor de ontwikkeling van het script, maar zijn daarop vastgelopen. Ik was tegelijkertijd bezig met een ander project bij dezelfde producent, namelijk de film Mariken. De Bende van Oss liep vast en zoals dat dan gaat in de film, verdringt het ene project het andere. Maar dat was uiteindelijk ook een heel leuke film, die nog altijd op festivals wordt vertoond en bovendien de Gouden Kalf Publieksprijs won.


Uiteindelijk kwam de film er toch.
Ja. Het was de eerste keer dat ik zelf een script heb geschreven. Dus ik heb eerst een jaar zelf aan het script gewerkt en ben er vervolgens mee naar Paul Jan Nelissen [schrijver van o.a. Van God Los, Oorlogswinter en TBS] gestapt om het verder uit te werken.
Pagina's     1     2     3     4    
Plaats uw reactie

Marieke Goos op 13/02/2012

Leuk om nu eindelijk gelezen te hebben. Vergat steeds om te kijken naar je stuk.
Gaaf hoor!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.