Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

10/04/2012

Expedition New Guinea

Het onbekende ontdekt

Het is misschien moeilijk voor te stellen maar de aarde wordt momenteel bevolkt door diersoorten die nog niet zijn ontdekt. Je zou denken dat elke meter van de wereld onderhand wel onderzocht is maar niets is minder waar. Expedition New Guinea neemt de kijker mee naar een gebied in en rond Mount Bosavi. Dit ongerepte gebied in de jungle van Nieuw-Guinea wordt onderzocht door een internationaal team van wetenschappers, cameramannen en grotonderzoekers.
In deze driedelige natuurserie van de BBC staat het werk van de onderzoekers centraal en wordt je meegenomen met de experts om te zien waar hun werk uit bestaat. Het enthousiasme en de passie voor hun vak spat van het scherm en doet je achter de oren krabben en twijfelen of je toch niet het verkeerde vak hebt gekozen. Als kijker ben je getuige van het werkelijk adembenemende junglelandschap dat tot één van de echt ongerepte delen van de wereld gerekend mag worden. Helaas wordt dit euforische gevoel enigszins getemperd doordat getoond wordt hoe snel de houtkap grote delen van de jungle doet verzwelgen. Het is verbijsterend om te zien hoe de mensheid zijn eigen zuurstoftoevoer aan het vernietigen is. En uiteraard worden er diersoorten getroffen, waaronder sommige die nog niet ontdekt zijn en waar we het bestaan dus ook nooit van te weten zullen komen.

En dus is het noodzaak om te onderzoeken wat er momenteel nog mogelijk is. De expeditie duurde zes weken en heeft maar liefst veertig nieuwe diersoorten opgeleverd! Er werden onder andere zestien kikkersoorten, twee hagedissen, drie nieuwe vissoorten en een nieuw soort vleermuis ontdekt. Verder veel nieuwe insecten maar ook enkele zoogdieren werden voor het eerst vastgelegd zoals een grote rat (zo groot als een puppy) en een nieuw soort Cuscus; een wolachtig beest dat in bomen leeft. Naast onbekende diersoorten toont de driedelige serie ook dieren die al eerder ontdekt zijn zoals de kleinste papegaai ter wereld en paradijsvogels.

De expeditie toont naast expeditieleden die met microscopen en fotoapparatuur in het basiskamp dieren aan het documenteren zijn ook gevaarlijkere ondernemingen. Zo wordt er een gigantisch grottenstelsel onderzocht waarbij de grotonderzoekers de kracht en gevaren van de natuur aan den lijve ondervinden. Het hoogtepunt van de tocht is letterlijk een vulkaan, verscholen in de jungle, die nog geregeld lava spuugt wat ook prachtig is vastgelegd. De directe omgeving van de vulkaan is getransformeerd in een asgrijs landschap dat apocalyptische associaties oproept. Deze documentaire bewijst nogmaals dat de wereld veel te bieden heeft en expedities zoals deze nut hebben als het gaat om het in kaart brengen van onze wereld en haar unieke inwoners.

De Blu-Ray
Het beeld is interlaced (1080i ipv 1080p) en dat betekent dat het 50 halve beelden per seconde weergeeft. Er is echter niets op het beeld aan te merken, alles wordt haarscherp weergegeven. Uiteraard zijn alle beelden met natuurlijk licht geschoten. Zo is het beeld in de donkere grotten een stuk minder scherp en is er sprake van ruis. Naast drie afleveringen van 50 minuten, is er als extra een 50 minuten durende documentaire toegevoegd over paradijsvogels. De schijf wordt in een slipcase opgeborgen wat de verpakking een luxe tintje geeft.
Blu-ray

28/02/2012

House of Knowledge

16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1) 1080i

Dolby Digital 2.0

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.