Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

21/10/2010

Film en kunst uit de Balkan

Film en kunst uit de Balkan

4 Tuned Cities festival

4 Tuned Cities festival
27 oktober 2010 t/m
Tuurlijk, u was er bij op het 30e NFF afgelopen september. Het 24e IDFA gaat u ook bezoeken volgende maand en dan is het al weer bijna tijd voor het 40e IFFR, terwijl de voorbereidingen voor het 28e AFFF al in gang zijn gezet. Kortom, gevestigde filmfestivals zijn er genoeg in Nederland. Maar wilt u over dertig jaar ook eens tegen de kleinkinderen kunnen zeggen: “Opa/oma was er bij de eerste editie al bij”, dan moet u volgende week op de Passeerdersgracht in Amsterdam zijn.

Het kraakpand / atelier op nummer 23bg biedt van 27 tot en met 30 oktober namelijk onderdak aan het visual arts festival “4 Tuned Cities”. Vier dagen lang zijn er workshops, filmvertoningen, discussies, feesten en een tentoonstelling (t/m 3 november) die allemaal te maken hebben met  jonge kunstenaars uit de Balkan en Amsterdam.

Het idee voor het festival ontstond in 2008 toen het Amsterdamse Balkan Buro en het Macedonische Lokomotiva besloten dat er een platform moest komen waarbinnen visual artists en filmmakers uit de Balkan konden samenwerken, zowel onderling als met hun West-Europese collega’s. Er kwamen nog twee organisatoren bij en dit najaar doet het festival voor het eerst alle vier de deelnemende steden aan. Prishtina is in september aan de beurt geweest, en na Amsterdam volgen Skopje en Sarajevo nog.

Voor het filmprogramma hebben negen curatoren uit verschillende landen eens even om zich heen gekeken in hun eigen culturele omgeving en dat resulteerde in een selectie van twee lange en een stapel korte films. Van woensdag tot en met vrijdag zijn er verschillende programma’s rond de korte films en op vrijdag en zaterdag worden respectievelijk de Nederlandse film Schoft (of Scum) en de Macedonische documentaire Cash & Marry vertoond.

Voor meer informatie over de films en het festival klikt u hier. Laten wij u voor nu achter met de trailers van Schoft en Cash & Marry.
Plaats uw reactie

Dell op 25/05/2014

That inhigst would have saved us a lot of effort early on.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.