Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
16/08/2022

Firestarter

In de thriller Firestarter van regisseur Keith Thomas zien we het jonge meisje Charlie McGee (Ryan Kiera Armstrong) die op een of andere manier een speciale kracht heeft. Ze kan namelijk met haar gedachte alles in lichtelaaie zetten. Ze wordt dan een soort ‘vuurdame’ waar alles om haar heen in brand vliegt. Kan ze van deze duistere kracht afkomen, of moet ze hier voor de rest van haar leven mee leren omgaan. Gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Stephen King.
Charlie McGee lijkt een doodnormaal meisje die alles braaf doet. Haar ouders Andy (Zac Efron) en Vicky (Sydney Lemmon) zijn dol op haar. Zelf beschikken ze ook over een speciale gave en hebben zij dit overgedragen op Charlie. Ze proberen haar om rustig te blijven als ze het voelt opkomen. Zodat ze er mee om kan gaan om er zo mee te kunnen leven. Dit neemt alleen met de dag toe en helemaal als ze op school gepest wordt. Ze ziet zichzelf als monster. En als de buitenwereld dit ook doorkrijgt zal ze niet meer veilig zijn. Andy wil alles op alles zetten om haar te beschermen. Zal het hem lukken? En wat betekend deze gave voor Charlie, wat moet zij daarmee doen?
 
Diepgang
De makers hebben met dit verhaal het boek gevolgd van Stephen King, alleen komt het niet geheel uit de verf. Op een of andere manier kabbelt het maar voort. Je zit helaas niet op het puntje van je stoel. Dat is jammer, want er had zeker meer uitgehaald kunnen worden. De personages zijn vlak en hebben geen diepgang. Je maakt niet echt goed kennis met ze. En de fase tussen de geboorte en nu, waarin Charlie elf jaar is, laten ze niet zien. Het complete plaatje is niet sterk genoeg om het van het scherm af te laten spatten. 
 
Het spel van de jonge actrice Ryan Kiera Armstrong wordt wel overtuigend neergezet. ze laat zien wat ze kan en dat is best veel. Helaas is dat dan ook het enige dat uitblinkt. Acteurs Zac Efron en Sydney Lemmon spelen wel aardig, maar zorgen niet voor een bepaald wow-gevoel, dat is jammer. Efron staat metname bekend voor zijn komische rollen en die brengt hij altijd met volle overgave. In deze film blijft hij een beetje op de achtergrond en geeft niet alles, lijkt het. Lemmon doet ook haar best, maar vlamt niet. Ook al zit er wel genoeg vuur in de film. 
 
Zenuwen
De effecten zijn wel met veel zorg uitgewerkt en zijn veelal daadwerkelijk voor de camera gefilmd. Dat moet ook wel om het overtuigend en realistisch te laten overkomen. In de soundtrack zit een bepaald thema dat telkens terugkeert, maar naarmate het verhaal vordert dit op je zenuwen gaat werken. Dat had ook net iets beter aan kunnen sluiten op het gevoel dat de scenes willen overbrengen op de kijker. 
 
Voor de kijker die het allemaal niet uitmaakt, maar een enorme Stephen King fan is, veel kijkplezier! Naast de film bevat de Blu-ray nog vele extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, verwijderde scenes, een alternatief einde, interviews, het maken van de stunts en nog veel meer.


Blu-ray

10/08/2022

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.