7 januari 1894

7 januari 1894

Fred Ott

Fred Ott
28/12/2007
n dan is het nu tijd om stil te staan bij een waarlijk historisch moment: in 1894 moest ene Fred Ott niezen. Op zich niets bijzonders zou je denken, ware het niet dat meneer Ott moest niezen in de "Black Maria", de studio waar Thomas Edison in die dagen zijn filmexperimenten uitvoerde, en dat de camera aan het draaien was tijdens de nies. Toegegeven, Ott stimuleerde zijn niesreflex door een beetje tabak te snuiven, maar niettemin "acteerde" hij op dat moment waarschijnlijk in de allereerste close up in een film. (En die ziet u hier.)


Natuurlijk zijn dit soort beweringen na meer dan een eeuw moeilijk te controleren, zeker aangezien Edison niet de enige was die in 1894 met film liep te experimenteren. Hoe dan ook kunnen we Edison Kinetoscope record of a sneeze een onbetwistbare plek in de annalen toeschrijven als de eerste film waarop copyright werd aangevraagd.

Fred Otts filmcarrière was van korte duur. Naast zijn beroemde nies mocht hij nog een vogel vasthouden voor de film Fred Ott holding a bird. In 1936 stierf hij een roemloze dood.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.