Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
17/01/2014

Free the Mind.

Hersenloos of breinbreker?

Het brein is nog grotendeels onbekend terrein voor de mens. We weten al heel wat over de werking van het brein, maar er is ook nog gigantisch veel te ontdekken. Het is geen wonder dat in zulk onontgonnen terrein er verschillende visies met elkaar strijden. Van “Wij zijn ons Brein” van Dick Swaab tot oosterse meditaties. Free The Mind richt zich op Richard Davidson, een wetenschapper uit Scandinavië, die oosterse meditatietechnieken combineert met psycho-analytische en wetenschapppelijke technieken om mensen te helpen om te leren gaan met hun psychische en neurologische problemen.
Geen kritische noot.
Documentairemaker Phie Anbo volgt Richard Davidson. op de voet, net als een aantal collega’s die zijn technieken toepassen. Al snel wordt duidelijk dat Free the Mind een pamflet bedoeld is om de glorie van Davidsons’ technieken te bezingen, en een kritische noot helaas uit blijft.

Zeker in gebieden als psychologie en neurologie waar er genoeg discussiemateriaal te vinden is, was het interessant geweest om ook tegenargumentatie en weerstand te zien. Nu wordt Free The Mind een lofzang op het opvallend modieuze mindfullness, en kan een bepaalde zweverigheid de documentaire helaas niet ontzegd worden.

Hip maar nietszeggend.
Wat ook niet heel sterk werkt is de mengeling van animatie en documentaire. De geinterviewden zijn interessante persoonlijkheden, van de oorlogsveteraan tot het kleine jochie met ADHD en een liftfobie. Phie Anbo vertrouwt te weinig op de geschoten beelden en voegt allerhande animaties toe die weinig stijlvast blijken.

Van naïeve krijtbordtekeningen tot 3d-animaties van de werking binnen het brein, het zijn vooral beelden die afleiden en die narratief gezien weinig toevoegen. Free the Mind probeert mee te gaan met trends, maar leid daarmee de aandacht af van de interessante materie. Uiteindelijk wordt het brein, en alle interessante opmerkingen en visies op de hersens, gevangen in een beklemmend keurslijf van trendy modetermen als mindfulness en al te kekke animaties. Teleurstellend.

DVD

Filmfreak Distributie

16:9 Anamorf Fullscreen

Engels 2.0

Nederlands, Engels

Plaats uw reactie

Bretttuh op 30/05/2017

wh0cd3002248 cheap cymbalta wellbutrin cialis pills buy vermox
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.