Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

16/07/2012

Ghost Rider: Spirit of Vengeance (3D)

Als het vuur gedoofd is

Als deze recensie qua lengte evenredig zou zijn aan het inhoudelijke niveau van Ghost Rider: Spirit of Vengeance, dan zou ik nu al klaar zijn geweest. Een actiefilm op zijn tijd waarbij hersens geen actieve rol spelen, kan best prettig zijn. Deze tweede Ghost Rider weet het echter zo bont te maken dan de inhoud van mijn hersenpan na afloop met een theelepeltje uitgeschept kon worden.Als je erover nadenkt, is het eigenlijk heel erg knap om een film te maken die werkelijk op alle fronten hartstochtelijk faalt. Laat ik mijn negativiteit kracht bij zetten door enkele aspecten van de film met u door te nemen. Het verhaal, en daarmee ook het script, is zo vreselijk simpel dat het een belediging is voor ieder mens met een greintje intellect. Het gaat namelijk zo: Johnny Blaze (Nicolas Cage) heeft ooit een pact gesloten met de duivel om zijn vader te redden. Als ruil daarvoor verandert Johnny zo nu en dan in de Ghost Rider, een in lichterlaaie staande demon, en slurpt hij de zielen op van tuig en geteisem. De film begint wanneer Johnny wordt benaderd door een priester om een jongen en zijn moeder te redden van criminelen en de vloek zal daarmee worden opgeheven, mits hij beiden in veiligheid weet te brengen. Wat volgt is een luie opeenstapeling van wat zielloze - no pun intended - actiescènes. Het verhaal werkt zich zonder verrassingen van A naar B.

Het lijkt erop dat echt geen enkele moeite is gedaan om een boeiende verhaallijn neer te zetten. Welke executive in Hollywood heeft dit script in godsnaam goedgekeurd? Alle aandacht gaat uit naar de special effects en die zijn niet eens zo slecht. Dit is echter een schoolvoorbeeld van leuke plaatjes zonder enige vorm van inhoud waardoor betrokkenheid nihil is. Het kon me werkelijk niets schelen wat er met de karakters zou gebeuren. Een filmmaker kan er voor kiezen om karakters eendimensionaal en karikaturaal neer te zetten maar dan moeten er wel andere aspecten voor in de plaats komen die de moeite waard zijn. Een film als Machete (2010) weet absurditeit en lege karakters wel op een spannende, grappige en boeide wijze neer te zetten, ook al neemt die film zichzelf ook nooit een seconde serieus. Bij Ghost Rider: Spirit of Vengeance is het geheel beschamend en vooral heel erg saai. Veel vuur maar weinig brand.

Het acteerwerk weet ook niet de juiste snaar te raken. Nicolas Cage probeert zijn rol, volgens mij, op een enigszins komische manier neer te zetten maar hij faalt daarbij majestueus. Zijn keuze aan dubieuze rollen in slechte films kent werkelijk geen einde. Zijn tegenspeler Ciarán Hinds speelt de duivel en trekt daarbij zulke vertrokken smoelwerken dat je als kijker steeds het idee hebt dat de acteur eigenlijk heel erg nodig naar het toilet moet. Het personage Ghost Rider leent zich uitstekend voor een heerlijk duistere film. Het karakter doodt namelijk alles op zijn weg terwijl Johnny worstelt met zijn vloek. In de film is niets van die dreiging voelbaar. We zien een brandend mannetje op een motor dat af en toe met een gloeiende ketting zwaait maar weet, naast een cool uitzien plaatje, weinig reactie op te wekken. Schouderophalend neem het je waar terwijl de klok van de Blu-Ray speler niet vooruit lijkt te branden. Een gemiste kans want het personage Ghost Rider verdient een spectaculaire film.

De Blu-Ray
Met de juiste apparatuur kun je de schijf ook in 3D bekijken. Ik bezit die apparatuur niet en ik besloot dan ook de, not so real, 3D-versie een kans te bieden. Met een blauw-rood brilletje op mijn hoofd bekeek ik enkele scènes en er was werkelijk geen enkele kleur te ontwaren. De rode linkerkant was zo donker dat het leek alsof er een pleister op mijn oog was geplakt. Na enkele minuten had ik barstende koppijn en ik kan dan ook niet geloven dat ook maar iemand op deze wereld plezier beleeft aan deze manier van film kijken. De normale 2D-versie doet wat het moet doen en biedt uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De Blu-Ray bevat verder geen extra's.


Blu-ray

04/07/2012

Entertainment One Benelux

1080p High Definition 16:9

Engels 5.1 DTS-HD MA

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.