Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

25/08/2011

Heinz the Movie

Heinz the Movie

Het is zover. Na tien jaar geruchten en gerommel is het nu eindelijk tijd voor stripminnend Nederland (de boeken, niet de dansacts) om te gaan juichen. Het Parool meldt vandaag namelijk dat Heinz the Movie (de kat, niet de ketchup) er gaat komen. Volgens de producent wordt deze avondvullende animatiefilm over de stripkater zelfs de eerste van Nederlandse bodem sinds de klassieker Als je begrijpt wat ik bedoel uit 1983. Dus ook animatieminnend Nederland mag meejuichen.

Het idee voor de film ontstond al in 2001 toen René Windig en Eddie de Jong, de geestelijk vaders van de kater die in 1987 zijn eigen strip kreeg, zelf een script schreven. “Een anarchistische roadmovie die zich hoofdzakelijk op zee afspeelt”, aldus een fansite toentertijd. Producent Joost Ranzijn van Zig Zag Film bv moest het verder allemaal gaan klaren. Zelfs At5 besteedde aandacht aan de film die in 2003 in de bios zou hebben moeten verschijnen, en dan weet je dat het serieus is:


Op de getoonde probeersels na mocht het er echter allemaal niet van komen. (Hoewel het geplande script eerder dit jaar als stripboek verscheen onder de titel "Heinz de graphic novel".)

Uiteindelijk werd producent Matthijs Van Heijningen erbij gehaald die ook een externe scriptschrijver inschakelde. En met Piet Kroon koos hij niet voor de minste; Kroon is terug te vinden op de aftiteling van onder andere The Iron Giant en Rio. Maar toen het script er lag, vertrok Van Heijningen uit het project.

Tot zover het toen, nu het nu. De productiemaatschappij van Burny Bos - BosBros, die eerder onder andere Het Zakmes en Het Paard van Sinterklaas produceerde - heeft plaatsgenomen op de productiestoel en gaat aan de slag met het verhaal van Kroon. Kerst 2013 is de streefdatum en De Jong begint in de krant ook maar meteen over een vervolgfilm. Bent u weer op de hoogte. En terwijl wij beginnen met het grote tweejarige verheugproject, hier even een sfeerproefje voor hen die sinds 1987 niet in een krant hebben gekeken.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.