19 februari 2008

19 februari 2008

Het eind van een nieuw format

Het eind van een nieuw format
26/10/2010
erwijl de dvd pas net de vhs definitief had verslagen als dé standaard voor thuisvideo, waren de voorbereidingen voor de volgende slag om de consument al in volle gang. Met de opkomst van HDTV in het begin van deze eeuw gingen elektronicafabrikanten op zoek naar een nieuw opslagmedium dat de grotere hoeveelheid data die HD-video vereist kon opslaan.
De doorbraak bleek te zitten in het gebruik van een blauwe laser met een kortere golflengte. Sony sloeg met enkele partners meteen aan het experimenteren wat in 2002 leidde tot de aankondiging van de Blu-Ray-standaard. Enkele spelers op de elektronicamarkt zagen echter niet direct iets in de Blu-Ray, maar onder leiding van Toshiba werd toch een eigen standaard opgezet later dat jaar: HD DVD, ook met een blauwe laser. In de volgende jaren werd nog een poging ondernomen om beide formats te verenigen, maar zonder succes.

In de loop van 2006 kwamen zowel Blu-Ray als HD DVD op de markt voor consumenten en de strijd kon vanaf dat moment echt losbarsten. Met de release van de Play Station 3 nam het aantal huishoudens met een Blu-Ray-speler sterk toe ten opzichte van het aantal HD DVD-spelers, maar beide formats hadden de steun van drie van de zes grote filmstudio’s uit Hollywood waardoor het succes aanvankelijk redelijk gelijk op liep. Sommige studio’s veranderden echter van gedachte en uiteindelijk zou dit de doodsteek voor HD DVD betekenen. In januari 2008 besloot Warner Bros. – dvd-marktleider in de VS – om de HD DVD-standaard los te laten. Warenhuisketen Wal-Mart was een van de vele die volgde.

Niet veel later, op 19 februari 2008, kondigde Toshiba aan de stekker uit het hele HD DVD-project te trekken. Tot in 2010 werden er nog sporadisch HD DVD’s uitgebracht, vaak als een “limited” of “special” release.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.