Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

05/05/2012

Het leven van Walvissen & Dolfijnen

De natuurdocumentaire is sinds het succes van Earth een genre dat aan populariteit wint. Dit komt mede doordat de markt voor Blu-Ray steeds gunstiger wordt. Het medium versterkt in deze gevallen de inhoud want een gemiddelde documentaire in HD staat garant voor schitterende beelden. Uit de stal van de makers van BBC Earth komt nu de documentaire Het leven van Walvissen & Dolfijnen.
De titel is nu niet de meest sexy titel die je je kan bedenken; zeker als je weet wat de originele titel is. “Ocean Giants” klinkt toch iets verleidelijker dan de Nederlandse equivalent.  Maar genoeg randzaken, hoe is de documentaire?

De film is opgebouwd uit drie documentaires van ongeveer een uur: Giant lives, Deep Thinkers en Voices of the Sea. Elke onderwerp zijn eigen invalshoek. Aan het eind van de rit heb je een idee van hoe walvissen en dolfijnen leven, denken en communiceren. En in het verhelderen van deze onderwerpen slaagt deze documentaire wel. Hij geeft de kijker een enorme schat aan feiten die niet zullen misstaan als u indruk wilt maken op de eerstvolgende saaie verjaardag. De meest interessante :
 
• Een walvis zwemt ongeveer 500.000 km in 50 jaar tijd
• De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld
• Een walvis heeft een penis van 3 meter
• En zijn testikels wegen om en nabij een ton.

Zoals u ziet genoeg aanleiding om de verjaardag weer wat nieuw leven in te blazen. Wedden dat de “grappiste” man op de verjaardag de 3 meter overtreft? Maar dat terzijde

Vanzelfsprekend hebben de makers een ander doel dan het overbrengen van deze feiten, maar dat ze deze verhaalelementen er aan toevoegen geeft gelijk aan dat ook zij weten dat er een zwakte in de film zit. Het is namelijk allemaal niet zo heel boeiend. Tuurlijk, de meest fervente walvisliefhebber zal zijn hart ophalen bij deze docu, maar voor de gemiddelde kijker zijn er te weinig redenen om te blijven kijken. En op elk moment dat je als kijker denkt, "nu gaat 'ie uit", dan hebben de makers een subplot toegevoegd waardoor je weer voor even geboeid blijft.

Zo zit dit ook in Deep Thinkers. Daarin is gefilmd hoe walvissen en dolfijnen jagen. Bij dolfijnen is dit vooral sluw, door op laag water veel modder op te kloppen waardoor vissen niet verder gaan. Bij walvissen echter is dit een fascinerend schouwspel en dat is ook op zeer kundige wijze in beeld gebracht. En dat is precies een van de pluspunten van deze documentaire. Sommige beelden zijn echt schitterend en al helemaal in HD. De walvissen hebben hun eigen aanvalsteam, A-team genaamd, en die hanteren een fascinerende tactiek. Ze sluiten hele scholen vissen in en vallen die dan van onder aan. Dit is fantastisch van uit de lucht gefilmd, waarbij je als kijker recht in de bek van een walvis kijkt als hij naar zijn prooi hapt.

Waar de documentaire dus aan de ene kant bezwijkt onder de saaiheid van het onderwerp, wordt hij aan de andere kant staande gehouden door de schoonheid van de geschoten beelden. En dus is het maar net wat je van de documentaire verwacht of dit je gaat boeien of niet. De beelden maken een hoop goed, maar drie uur naar het leven van walvissen en dolfijnen is toch eigenlijk wel te lang.

De disc
Voor een Blu-Ray zijn de extra’s erg beperkt. Het enige wat ze te bieden hebben is een extra documentaire van 50 minuten over de walvishaai. Zie bovenstaande waarom dit niet echt als een bonus wordt gezien. Voor de rest is er geen enkele extra te vinden op de disc, als je het aan- en uitzetten van de ondertiteling niet mee telt.
Blu-ray

23/02/2012

House of Knowledge

16:9 Anamorphic Widescreen

Dolby Digital 5.1

Nederlands

Plaats uw reactie

Caseyquash op 21/01/2017

wh0cd639930 buy colchicine valtrex online where to buy tadalafil online diclofenac buy vpxl buy hydrochlorothiazide phenergan 12.5
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.