Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 21/12/2009
Wij hebben met hen te doen. De fameuze filmmakers die de aftiteling van een film niet halen, of hooguit ergens tussen de grote meute. Zij die het moeten hebben van de oplettende kijker die zijn vinger verheft en roept: "dat is die ene!". Al die enen tonen we ons respect met deze columnserie voor cameo's en pre-doorbraak rollen. Opdat de vinger voortaan in de schoot moge blijven rusten en die ene voortaan met naam en toenaam kan worden genoemd.


Het jochie uit Back to the Future II

Het jochie uit Back to the Future II

Het is bijna tijd voor een nieuw jaar, dus was het wel weer eens tijd voor een nieuwe columnserie. (Dat u niet denkt dat het toeval is.) In "Die Ene" besteden we aandacht aan die momenten tijdens het filmkijken waarop u denkt: "Ken ik die ogen niet ergens van?" of "Waar heb ik die tanden eerder gezien." Dit is, kortom, de plek voor vroege filmrollen en verrassende cameo's van grote namen uit de entertainmentindustrie.

Voor deze eerste aflevering gaan we terug naar Back to the Future II uit 1989; terug naar het jaar 2015. Marty McFly (Michael J. Fox) is net naar de toekomst gereisd wanneer hij in een nostalgiecafé terechtkomt dat in het teken staat van de jaren ’80. Op de achtergrond lopen twee jochies wat te klooien met een arcadekast. Wanneer ze het antieke Wild Gunman aan de praat hebben gekregen, besluit Marty om eens op te scheppen met zijn spelkwaliteiten. De twee jochies zijn niet bepaald onder de indruk. “Speel je dit spel nog met je handen?” Een matige scène (de toekomst-gimmick is na dit eerste kwartier van de film al bijna uitgemolken) in een matige film.Maar, wat zien we daar onder dat uiterst foute groene petje (heden ten dage gewoon nog een vergiet) links? Kennen we die lichtblauwe kijkers en puppy-achtige frons niet ergens van? Inderdaad, we kijken hier naar het koppie van een zeven- of achtjarige Elijah Wood, twaalf jaar voordat hij niet meer onopgemerkt over straat kon gaan dankzij zijn rol als Frodo in Peter Jacksons Lord-of-the-Rings-trilogie. Zoek de verschillen:Het was Elijahs eerst filmrol. Zijn ouders waren met hun drie kinderen in 1988 naar LA verhuisd en daar werd Elijah “ontdekt” en in een videoclip van Paula Abdul neergezet. Niet veel later was er de stap naar het witte doek. Een nietszeggend rolletje in de – met afstand – slechtste uit de Back-to-the Future-trilogie. Maar toch. Welk noemenswaardig feit uit uw achtste levensjaar heeft u nog op uw cv staan?
Plaats uw reactie

theodoor op 21/12/2009

Vreemd, ik vind Back To The Future 2 een erg leuke film. Deel 3 beviel me minder.
Christian op 22/12/2009

Leuk artikel, nooit geweten dat dit zijn eerste rol was. Gokte zelf op The Good Son, mijn eerste film waarin ik hem zag.
Kees van Dijkhuizen op 22/12/2009

Blijf het maar een vreemde vent vinden.
Springrose op 22/12/2009

I used to have an open mind but my brains kept falling out
Dit weetje wist ik al. Die ENE jongen is dus geen raadsel meer wat er van is geworden maar hoe zit met die ANDERE jongen?? :)
Marnix op 23/12/2009

Maar die ANDERE jongen is niet de jongen waarna mensen gaan wijzen al bezigend: "Dat is die ene"... die ANDERE jongen is enkel beeldvulsel. Maar als je het echt wil weten: John Thorton, welgeteld 3 films waarvan de laatste in 1989 en nog een handjevol optredens in TV-series: http://www.imdb.com/name/nm0861546/. Ben je nu blij? ;)
Ralph op 23/12/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
@ Theo: B2tf2 kenmerkt zich voor mij toch vooral door cheesy humor en make up om te janken. De andere twee in de serie zijn goeie avonturenfilms, maar in dit deel is het toch flauwheid die het verhaal verdringt...
Springrose op 23/12/2009

I used to have an open mind but my brains kept falling out
@Marnix: Ik ben altijd blij hoor.;) Maar het mysterie is maar deels opgelost. Wat is er na 1991 met die Thornton gebeurd?? (Niet dat ik er slapeloze nachten over zal hebben hoor als ik 't nooit zal weten ;))
Hoe zou het zijn als die John Thorton wel beroemd zou zijn en niemand het ooit hebben gehad over Elijah Wood? Dat kan volgens mij om in "Back to the Future" termen te blijven alleen nog maar in een "alternate timeline".

Dank voor de info en op naar de volgende mysterie.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.