Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

12/04/2012

Holland Animatie Film Festival 2012

Holland Animatie Film Festival 2012

Van 28 maart tot en met 1 april was Utrecht heel even de animatiehoofdstad van de wereld. Met topanimaties uit binnen en buitenland was er voor elke filmliefhebber wat wils. Natuurlijk pakte ook Film-o-rama een aantal films mee.

Un Monstre à Paris – Bibo BergeronUn Monstre à Paris, die door A-film op 20 juni in de Nederlandse bioscopen zal worden uitgebracht, neemt de kijker mee op een avontuur in het Paris van het begin van de twintigste eeuw. Het water van de Seine staat zorgwekkend hoog als de vrienden Raoul (Gad Elmaleh) en Emile (Sébastien Desjours) per ongeluk het monster Francoeur (Mathieu Chedid) creëren die de bewoners van Parijs in zijn beangstigende greep houdt. Op een avond komt zangeres Lucille (Vanessa Paradis) erachter dat het monster, ondanks zijn wellicht angstaanjagende verschijning, eigenlijk helemaal niet kwaadaardig is. Er volgt een spannend kat-en-muisspel waarbij de vrienden Francoeur uit de handen van de politie en préfet Maynott (François Cluzet) proberen te houden. Zal het hen lukken Francoeur te redden?

De film weet de romantische uitstraling van Parijs uitstekend neer te zetten en zit ook verhaaltechnisch erg sterk in elkaar. Zelfs de kleinste elementen hebben een duidelijke rol binnen de plot van de film waardoor het een ijzersterk vlechtwerk wordt en het wellicht wat onwaarschijnlijke verhaal door de kijker zonder enig probleem geaccepteerd wordt als de waarheid. Voeg daar nog een aantal kleurrijke hoofdpersonages, prachtige muziek, een aap en een komische vrachtwagen aan toe en je hebt een heerlijke animatiefilm waarbij naast het vermaak ook aan de kritische kijker is gedacht.

Het enige (kleine) minpuntje van de film is dat de makers de in het beeld en verhaal al overduidelijk aanwezig zijnde moraal ook nog in de dialoog terug laten komen. Kennelijk zijn ze bang dat de kijker het niet zelf kan bedenken, jammer! Maar verder is deze film een absolute aanrader!
 

Legends of Valhalla: Thor – Óskar JónassonLegends of Valhalla: Thor is een combinatie van verschillende legendes uit IJsland waarin de jonge Thor (Justin Gregg), de zoon van oppergod Odinn (Alan Stanford), een succesvolle krijger wil worden. Zijn moeder (Lesa Thurman) ziet echter liever dat haar zoon smid wordt en moet weinig van zijn vader hebben. Thor is echter hevig op zoek naar contact met zijn vader als er op een dag een magische hamer, Crusher (Paul Tylak), voor zijn voeten valt. Als niet veel later de reuzen het dorp aanvallen is het aan Thor om zijn familie en vrienden te redden. Zal het hem lukken?

Wat meteen opvalt is de duidelijke connectie met Disney die deze film heeft. Naast overeenkomsten binnen het verhaal van Legends of Valhalla: Thor met Hercules doen ook sommige personages qua animatie aan de klassieke Disney-stijl denken. Maar de Disney-magie ontbreekt! Thor is vooral gemotiveerd zijn vriendin Edda (Nicola Coughlan) te redden terwijl hun relatie aan het begin van de film niet krachtig genoeg is opgezet. Edda komt in het begin met een kapotte soeppan naar Thor met de vraag of hij hem voor haar kan maken maar wordt door Thor zodra er een groepje overduidelijk onheroïsche krijgers ten tonele verschijnt aan de kant geschoven. Ook daarna is er altijd een zekere strijd tussen de twee waardoor de motivatie van Thor niet genoeg geloofwaardigheid heeft om de film te kunnen dragen.

Voor de neutrale kijker valt deze film lichtelijk tegen al is er voor de fans van mythologie een hoop te genieten. Als het goed is krijgt ook deze film over een paar maanden een release in de Nederlandse bioscopen!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.