Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
11/10/2019

Hotel Mumbai

In november 2008 vonden er in India op diverse plekken in het land terroristische aanslagen plaats die uitgevoerd werden door een Moslimse groepering. Die het land drie dagen in hun greep hielden. Hotel Mumbai laat zien hoe de terroristen in Mumbai te werk gingen en mensen doodschoten op strategische plekken. We zien zes terroristen die door middel van een bootje aan land kwamen om vervolgens angst, paniek en chaos te zaaien met alle gevolgen van dien.
Wat voor veel mensen een gewone werkdag moest zijn draaide uit op een reeks gruwelijke gebeurtenissen die niet meer uit het geheugen van de overlevenden zal worden gewist. Er gebeurde nogal wat. Onder andere het station, in cafés, kerken en twee grote hotels werden onschuldige burgers en toeristen vermoord. Dit gold ook voor de werknemer Arjun (Dev Patel) die in Taj Hotel in Mumbai werkt. Wat voor hem een normale dag was, ok het begon bij het verliezen van zijn schoenen. Draaide uit op en nachtmerrie in de ergste zin van het woord. Hij wist kalm te blijven en de gasten van het hotel op te vangen. Samen zullen ze deze dagen overleven, kosten wat het kost.
 
Parijs
Dit verhaal is voor velen eigenlijk nog niet helemaal bekend of op het netvlies blijven hangen. We kennen natuurlijk allemaal de aanval van 9/11 op de Twin Towers in New York. Maar deze beruchte dagen zijn ondanks dat er minder slachtoffers gevallen, wel vergelijkbaar met de aanslagen in Parijs. De terrorist die schietend door stad naar hun einddoel op weg zijn. Dit is heel erg en triest. De makers hebben dit onderwerp op een doeltreffende manier vertelt. 
 
Regisseur Anthony Maras heeft helaas sommige waarheden een klein beetje verdraait. Dit is niet zo erg, maar in de film lijken er wel meer mensen vermoord te zijn geweest dan dat er in werkelijkheid is gebeurt. Hierdoor lijkt het alsof wat de film laat zien een 2.0 versie is van de daadwerkelijke feiten. Als je deze vergelijking niet trekt, dan is het verhaal wel sterk in beeld gebracht. De dialogen zijn prima. Het is het spel dat de aandacht trekt. Het is acteur Dev Patel dan ook gelukt om zijn rol met veel overtuiging te spelen. De overige cast, waaronder Jason Isaacs die een Rus speelt met een apart accent spelen goed. Op een paar momenten wordt dat wel een beetje vlak en cliché.  
 
In grote lijnen gaat het om de overledenen die door deze film herdacht worden en meer betekenis krijgen bij het zien van de film. Het grijpt je als kijker en laat je nadenken over deze zwakke manier van oorlogje spelen. Gelukkig is er door de jaren heen meer kwaad verdreven en zal dit op grote schaal minder vaak voorkomen. Maar echt 100% verdrijven zal niet lukken. Het goed en kwaad zal altijd aanwezig zijn. Bekijk deze film om alle overledenen en helden te gedenken. De DVD bevat helaas geen extra’s.


DVD

18/09/2019

Entertainment One Benelux

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.