Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

29/11/2011

Hou Me Vast - De Dijk

Soms gebeurt er onverwachts iets verschrikkelijks wanneer een documentairemaker op pad is en zijn of haar camera’s draaien. Denk aan de aanslagen op het World Trade Center en de broers Naudet die net bezig waren met een film over de New Yorkse brandweer in 9/11, de repetities van Michael Jacksons grote show in This is It! die voor een dvd werden gefilmd en er zijn tal van andere voorbeelden te noemen. Documentairemaakster Suzanne Raes was bezig met een portret van de al dertig jaar muziek makende Nederlandse band De Dijk toen hun nieuwe muzikale partner en wellicht opstapje naar internationaal succes, soullegende Solomon Burke, op Schiphol overleed. Het is niet zo dat zonder deze trieste gebeurtenis er geen interessante film was geweest, maar het overlijden van de grootse zanger neemt een behoorlijk centrale plaats in in Raes’ documentaire.
De film begint met de leden van De Dijk aan een tafel in een cafeetje. Huub van der Lubbe, de zanger, tekstschrijver en frontman, heeft zojuist geopperd misschien wel te stoppen met de band. Er is hem gevraagd tot hoe lang hij denkt door te willen gaan. Voor Van der Lubbe een reële vraag, maar de rest van de band denkt daar anders over en er ontstaat een hevige discussie. Op dat punt neemt regisseuse Raes afstand van het conflict en neemt de kijker een half jaar mee terug in de tijd. De Dijk toert het hele land door. Grote zalen in grote steden, kleine zalen in kleine steden en hier en daar een zompige kermistent. Voor elk optreden nemen alle leden van de band plaats in hetzelfde busje (aan de indeling van de auto is een bepaalde hiërarchie te ontdekken) en ze rijden gezamenlijk naar de plaats van bestemming. Deze rit waarin ze krap op elkaar zitten praten ze wat, luisteren ze naar muziek of slapen ze een beetje. Dit ritueel zorgt er naar eigen zeggen voor dat ze voor een optreden ‘tot elkaar komen’.

De dagelijkse tred wordt doorbroken door het nieuws dat soulzanger en idool van elk De Dijk-lid, Solomon Burke, nu definitief heeft aangegeven met de Nederlandse band een plaat te willen maken. De band vertaalde zijn eigen nummers en duikt met de niet-voorbereide Burke de studio in. De lancering van het album zou gepaard moeten gaan met een gezamenlijk optreden in Paradiso in Amsterdam, maar de dag voor de show overlijdt Burke bij aankomst op Schiphol. Het concert gaat als eerbetoon door, maar een internationale tour zit er niet meer in.
 
Hou Me Vast gaat vooral over het afgelopen hectische jaar van De Dijk. Scènes over het verleden van de band zijn verbannen naar de extra’s op de dvd, maar toch weet Suzanne Raes alle grote hits van de band in de documentaire te verwerken. Soms in een archiefbeeld, maar meestal tijdens een van de vele optredens waarbij ze zelf aanwezig was. Verdeeld over de film zitten ‘Als ze er niet is’, ‘Bloedend hart’, ‘Ik kan het niet alleen’, ‘Groot hart’ en op het eind heel toepasselijk ook ‘Mag het licht uit’. Deze hits zorgen voor een herkenning waardoor ook de niet-Dijk-fanaat zich niet hoeft te vervelen.

De documentaire leunt niet alleen op de muziek. De twijfel van frontman Van der Lubbe en zijn plezier in het muziek maken staan centraal. De dood van Burke krijgt logischerwijs veel aandacht, maar Raes weet heel slim de tragische gebeurtenis in te zetten om de rode draad uit de film van een andere kant te belichten. Het geheel is zo gemonteerd dat in het begin Van der Lubbe twijfelt of hij het nog wel leuk genoeg vindt. Vervolgens worden we mee op tournee genomen langs de vrijwel identieke kleedkamers, waardoor we zijn twijfels beter begrijpen (tekenend is het enthousiame waarmee de bandleden in de kleedkamer terugkomen na een show en vragen of Van de Lubbe het ook wel leuk vond: "Jaha, nee. Het was leuk. Nee, zeker.”). In het middenstuk zien we de zanger compleet opleven wanneer hij praat over Solomon Burke, trots is op de samenwerking en zichtbaar waarde hecht aan Burkes lofprijzingen. Na diens overlijden  zien we De Dijk de draad weer oppakken en beginnen aan een nieuwe plaat. Van der Lubbe lijkt - in de film althans - de periode met Burke nodig te hebben gehad voor een herwaardering van zijn eigen band en een herleving van plezier in muziek maken. Raes onderstreept dit door de film af te sluiten met lange shots van het publiek waarin te zien is wat de muziek van De Dijk teweegbrengt bij hen. De Dijk moet gewoon doorgaan. Misschien niet totdat zij zelf dood neervallen, maar van stoppen is voorlopig geen sprake.  

Hou Me Vast is een boeiend portret van een artiest die twijfelt over zijn bestaan als rondtoerend muzikant. We krijgen een kijkje in de keuken van De Dijk en zien hoe de bandleden zich voorbereiden op een optreden en ook na afloop in het holst van de nacht weer naar huis rijden. We zien hoe liedjes tot stand komen en leren het een en ander over de verhoudingen binnen de groep, die voor het grootste deel al meer dan dertig jaar bij elkaar is. De bijrol van Solomon Burke zorgt voor extra diepgang. Niet alleen zien we Van der Lubbe opleven in zijn bijzijn, ook laat de film zien hoe groep naast het verdriet om de dood van hun idool hun internationale tour in het water zien vallen. De scène in Paradiso waar de dochter en kleindochter van Burke samen met De Dijk op het podium verschijnen is hét kippenvelmoment van de film, maar de meest essentiële is wel de scène waarin Huub van der Lubbe bij zijn cd-speler luistert naar de opnames die de band samen met Burke maakte en hij inziet hoe goed ook zijn medebandleden zijn in hun vak.

De schijf
De dvd van A-Film bevat enkele deleted scènes en een muziekvideo van ‘Hold on Tight’. De muziekvideo bestaat uit beelden uit de opnamestudio en zijn deels ook te zien in de documentaire zelf. Toch is het prettig het prachtige nummer nog eens in zijn geheel terug te kunnen luisteren. De deleted scenes zijn niet allemaal interessant, maar er zitten er wel een paar tussen die de moeite waard zijn. Zo is er een vijf minuten durende geschiedenisles over het ontstaan van De Dijk en een muzikaal hoogstandje van saxofonist Roland Brunt en gitarist J.B. Meijers.

DVD

10/11/2011

A-Film

Anamorphic 16:9 (1,77), Kleur

Dolby Digital 5.1, Nederlands

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.