Door Kees van Dijkhuizen
08/06/2011
Human Planet
This is the Human Planet
Na Planet Earth, Life en verscheidene andere natuurdocumentaires waagt BBC Earth met Human Planet zich voor het eerst aan een nog vrij onbesproken wezen op deze aarde: de mens. In vorige series is de mens altijd ondergeschikt geweest aan de natuur. Met Human Planet keert BBC Earth deze rollen om: we zien de meest uiteenlopende verhalen van mensen en volken over de hele wereld, hoe zij de natuur proberen te overwinnen en hoe na eeuwen dit nog steeds niet altijd is gelukt.Human Planet vertelt de verhalen van volken verspreid over de wereld en hoe de natuur ons nog steeds aan het lijntje heeft. In acht afleveringen zien we onder andere hoe mensen hun leven riskeren om voedsel te vinden: de meest verbazingwekkende is een levensgevaarlijke installatie waarbij groepen onderwater blijven voor enkele minuten om vissen op de bodem in een net te vangen. De zuurstof wordt hierbij via dunne rubberen buizen tot 30 meter onder water geleid. Vaak ligt in deze serie de dood op de loer en hoewel het voor de betrokkenen meestal goed afloopt, is de spanning om te snijden.
Het grote verschil met de andere series is dat in Human Planet de afstand tussen kijker en onderwerp ernstig verkleind wordt. Door de mens centraal te stellen en niet een dier waar we nog nooit van hebben gehoord, worden de situaties veel herkenbaarder en daarmee ook interessanter. De serie toont de maatschappij van vandaag in de uithoeken van de wereld, en hoe verrassend de resultaten ook mogen wezen, er blijft een vorm van verbinding tussen de man die zeven minuten onder water blijft en die jongen op zwemles die het twee minuten volhoudt.
De mens staat weliswaar centraal, maar dit is de top van de ijsberg. Er zijn slechts enkele scènes waarin de mens puur centraal staat. Jagen, woestijnen oversteken en haaien lokken vragen zowel de mens als de natuur en dieren een stevige show neer te zetten. Een hoogtepunt (of dieptepunt, dat hangt van uw persoonlijke smaak af) is wanneer de paradijsvogel van Planet Earth, die op YouTube miljoenen fans heeft geoogst, wordt neergeschoten waarna zijn veren als pronkstuk worden gebruikt. Iets van zo'n schoonheid verwoesten - het is een perfecte afspiegeling van hoe de mens zijn zelfzucht vaak tot egoïsme leidt.
De verbinding tussen de volken die zo ver weg lijken en onze eigen maatschappij is dan ook snel gelegd. Human Planet benadert deze vaak, maar benadrukt hem vrijwel nooit. Zoveel uiteenlopende theorieën en meningen maken het onmogelijk een objectieve verklaring of conclusie te geven. Juist hierdoor is Human Planet voor niemand hetzelfde, maar voor iedereen interessant. Minder nadruk op dat wat ons verbindt en juist meer op dat wat ons scheidt, maakt Human Planet niet alleen een sterk vermakelijke serie, maar ook nog eens een onwijs informatieve.
BBC's Human Planet blijft hierdoor van begin tot eind indrukwekkend. Zij die zich zorgen maken dat de mens niet zozeer een interessant onderwerp vormt in vergelijking met, stel, een paradijsvogel die een kettingzaag nabootst, vergissen zich. En wie mensen niet kan uitstaan, kan gewoon van de natuur genieten via de wederom waanzinnig mooie beelden die het team heeft weten vast te leggen. Een fantastische serie, en hopelijk een voorbeeld voor toekomstige BBC Earth-producties.
De schijven
Human Planet is verdeeld over vijf schijven, elk met twee afleveringen. De beeldkwaliteit door dit gebrek aan ernstige compressie is geweldig. Scherpte, contrast, kleur… Vrijwel alles aan deze productie is perfect. Af en toe treedt er wat ongewenste 'artifacting' op aan de onderkant van het scherm, maar nergens overheersend.
De geluidstracks bestaan uit twee Nederlandse (één Dolby Digital en één DTS, beide 5.1) en één Engelse voice-over track (Dolby Digital 5.1). Hoewel mijn voorkeur uitging naar de Engelse geluidstrack zijn beide Nederlandse sporen zeer vergelijkbaar met dit originele. De voice-over is iets minder subtiel en iets forser dan de Engelse van John Hurt. Wel biedt de DTS-track meer bombast en een over het algemeen aggressiever geluidsveld. Dit zal veel kijkers aanspreken, gezien de Dolby Digital-tracks subtieler en minder verspreid zijn. De Dolby Digital-tracks zijn in dit opzicht realistischer, gezien de opnames minder ingesteld zijn op een home-theaterervaring, maar de DTS-track heeft zo ook zijn voordelen.
Alsof een perfecte transfer niet genoeg was, wordt op de vijfde schijf Behind the Lens: the making of Human Planet meegeleverd. In deze individuele 'afleveringen' zien we hoe iedere aflevering van Human Planet tot stand kwam. De cinematografie is ongetwijfeld één van de grootste aantrekkingspunten van BBC Earths series, en deze achter-de-schermenfeaturettes tonen waarom. Het team schenkt de grootste aandacht aan de onderwerpen en doet zijn uiterste best om de mooiste beelden vast te leggen, zelfs als het ze dagen kost om een shot van tien seconden te vangen. Na het zien van de hoeveelheid werk die er in de documentaire is gegaan (die vier jaar duurde om te realiseren), is mijn respect voor de makers verviervoudigd. Chapeau voor zowel het team als 2 Entertain voor deze puike uitgave.
DVD
29/03/2011
Dutch FilmWorks
16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1)
DTS 5.1 Nederlands, DD 5.1 Nederlands, Engels
Nederlands
Plaats uw reactie
Christian op 08/06/2011
Ben zelf echt liefhebber geworden door deze docu's van de BBC. Zelf op blu-ray heb ik Life, Planet Earth, Nature's greatest events en Earth - Power of the Planet. Stuk voor stuk pareltjes. Jammer alleen dat de verpakking van de Human Planet blu-ray een flink stuk hoger is dan de rest van de collectie, dus past er niet mooi bij :(
Komt misschien over een tijdje wel in huis - al ben ik juist wel meer van de natuur/dieren docu's.
Komt misschien over een tijdje wel in huis - al ben ik juist wel meer van de natuur/dieren docu's.
Marnix op 08/06/2011
De overige natuurdocu's van de BBC zijn ook geweldig (heb er ook enkele), maar vind juist deze docu zo bijzonder omdat, zoals Kees zegt, nu wordt getoond welke rol wij als mens in de natuur hebben. Juist door te zien welke relatie bepaalde volkeren (die dichter bij de natuur staan) hebben met de natuur, krijg je ook meer perspectief over onze relatie met de natuur. Maar ook dat heeft Kees al gezegd... ;)