Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

10/05/2011

I Saw the Devil (Blu-Ray)

Naargeestig meesterwerk

Dat Zuid-Korea als filmland niet te onderschatten is, bewijst de stroom aan geslaagde (genre)films met Oldboy als bekendste voorbeeld. Als je de cv van regisseur Jee-Woon Kim erbij pakt, dan staan er geen missers op. Het uiterst sfeervolle en mysterieuze Tale of Two Sisters luidde het begin in van een reeks aan toppers dat nu het hoogtepunt lijkt te hebben bereikt met I Saw The Devil. Het eindresultaat kan niet verder afstaan van Kim Jee-Woon’s vorige film, de luchtige westerncomedy The Good, the Bad, the Weird.
Het grimmige verhaal begint met een brute moord op een zwangere vrouw door een seriemoordenaar, gespeeld door de hoofdrolspeler van het eerder genoemde Oldboy Min-sik Choi. Het blijkt de vrouw te zijn van een geheim agent die verbeten van woede besluit om wraak te nemen. Enerzijds is het een bloedstollende thriller tussen agent en moordenaar maar anderzijds een knap staaltje karakterstudie over wat er gebeurt als morele grenzen vervagen. Geheim agent Soo-hyeon, gespeeld door Byung-hun Lee, heeft namelijk besloten zijn rivaal heel langzaam dezelfde pijn te laten voelen die hij ervaren heeft door de moord op zijn vrouw en ongeboren kind. Hij brengt een zendertje bij de seriemoordenaar in zodat hij hem overal op kan sporen om vervolgens zijn vergeldingsdrang bot te vieren. En dat gaat er niet  zachtzinnig aan toe.

Lange tijd weet moordenaar Kyung-chul niet wat hem overkomt en constateert hij slechts dat iemand hem erg veel pijn wil doen. Dit levert, voor wie er oog voor heeft, inktzwarte humor op. Steeds als de moordenaar een nieuw slachtoffer wil maken, duikt daar Soo-hyeon op om hem ervan te weerhouden een nieuwe gruweldaad te plegen. De spanning wordt echter opgevoerd als de rollen worden omgedraaid en het niet meer duidelijk is wie nu op wie jacht maakt. Het blijkt ook een psychologisch reis voor Soo-hyeon als hij ervaart dat zijn donkere kant de overhand begint te nemen en hij dezelfde weg begint te bewandelen als zijn waanzinnige rivaal. I Saw the Devil is een intense rit met brute geweldsuitbarstingen die afdaalt naar de diepste krochten van de menselijke ziel. Dat gegeven wordt  ondersteund door een muziekscore die de film van een perfecte donkere ambiance voorziet.

Elke film van Kim-Jee Woon kenmerkt zich door stijlvolle composities en belichting. I Saw the Devil op Blu-Ray is dan ook een feest om naar te kijken. Ik durf te beweren dat de beeldkwaliteit perfect is en bij een zo mooi vormgegeven film als deze wordt elk zintuig opengezet en onderga je de film volledig. Er circuleren trouwens meerdere versies van de film maar Nederlandse filmfans kunnen hun hart rustig ophalen: de lange volledige versie van 142 minuten is op schijf gezet. Dat lijkt een lange zit maar dit is cinema die je bij de lurven grijpt en tijdens de aftiteling pas weer los laat. Fans van extreme Aziatische cinema doen er goed aan deze Blu-Ray direct in huis te halen. Voor de wat traditionelere filmkijker is enige voorzichtigheid geboden. Kim-Jee Woons volgende project zal een Amerikaans product zijn en het is te hopen dat er niet teveel concessies gedaan worden want zijn donkere visie is een aanwinst voor de liefhebbers van cinema met scherpe randjes.

De Blu-Ray
Hier kan ik kort over zijn, de beeldkwaliteit is perfect. Ook het geluid doet wat je van een DTS-HD geluidstrack mag verwachten. Er staat tevens een making of op die ruwe beelden achter de schermen laat zien. Ook zijn er enkele interviews met regisseur Kim Jee-woon over het thema en boodschap van de film terwijl acteurs Choi Min-sik and Lee Byung-hun ingaan op de personages die ze spelen. Aardige extra’s maar het is vooral de waanzinnige beeldkwaliteit die veel punten scoort.
Blu-ray

28/04/2011

Splendid Entertainment

1080p High Definition 16:9 (2.35:1)

DTS-HD Master Audio 5.1

Duits, Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.