Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

27/05/2009

I Love You, Man

Dat films waarin een bromance (afgeleid van ‘romance’ en ‘bro(ther)’) centraal staat grappig konden zijn, wisten we al. Kijk maar naar een Clerks of een Superbad. Ook I Love You, Man draait helemaal om de vriendschap tussen twee heren en de platonische liefdesgevoelens die er mee gepaard gaan. En ook deze film is uitermate grappig.

Peter Klaven (Paul Rudd) is een makelaar die droomt van een toekomst met succes, veel geld en een prachtige vrouw aan zijn zijde. Dit alles lijkt binnen handbereik en de eerste stap die Peter gaat maken is het ten huwelijk vragen van zijn vriendin Zooey (Rashida Jones). Dolgelukkig beantwoordt zij zijn verzoek met een volmondig ‘ja’, en het plannen van de bruiloft kan beginnen. Vrij snel in dit planproces dient de vraag zich aan wie Peter als zijn getuige meeneemt naar het altaar. Dat is een lastige vraag, aangezien Peter niet echt één beste vriend heeft. De oplossing die hem wordt aangedragen door zijn homoseksuele broertje is om op mannenjacht te gaan tijdens een man-date. Niet om een man te verleiden, maar om een vriendschap mee op te bouwen. Na een aantal vervelende - soms genante - man-dates loopt Peter Sydney Fife (Jason Segel) tegen het lijf. Sydney is een vrolijke kerel die precies doet waar hij zin in heeft en is in vele opzichten compleet het tegenovergestelde van Peter.

Het zijn uiteraard hoofdrolspelers Paul Rudd en Jason Segel die de show stelen in deze komedie. De film draait immers om de innige bromance tussen de twee mannen, die elkaar al kenden uit de inmiddels overbekende Apatow-stal, en hun chemie is dan ook bijzonder prettig om naar te kijken. Toch is het ook niet verkeerd dat af en toe de aandacht even van de twee wordt afgeleid en dit zijn de momenten waarop de bijzonder grappige supporting castleden hun zegje mogen doen. Eén iemand aanwijzen die absoluut de leukste is, is niet mogelijk, aangezien iedereen het maximale uit zijn minimale rolletjes weten te halen. Zo zien we een hilarische Jon Favreau (inderdaad de regisseur van o.a. Iron Man en Elf, maar ook bijzonder grappig in Swingers en Friends) als man van de beste vriendin van Zooey, J.K. Simmons en Andy Samberg als respectievelijk Peters vader en jongere broertje en ook Lou Ferrigno doet nog even wat hij wel vaker doet, namelijk zichzelf spelen.

Jason Segel is als Sydney Fife zeker net zo grappig als in het door hem zelf geschreven Forgetting Sarah Marshall en dit is een groot compliment. Als rouwdouwer zou je verwachten dat hij de grappigste momenten voor zijn rekening neemt, maar Paul Rudd houdt de score gelijk. Vooral de maniertjes die Peter Klaven zich aanleert om ook ‘los’ en ‘cool’ te zijn, zijn erg grappig. De twee vormen een perfect team en zijn, want daar gaat het vaak om bij romantische komedies, een geloofwaardig koppel.

Ondanks dat Judd Apatows naam niet op de credits voorkomt, is de door hem op het komediegenre gedrukte stempel nadrukkelijke aanwezig. I Love You, Man kent dan ook meer dan twee overeenkomsten met Apatow-producties als The 40 Year Old Virgin, Knocked Up en Forgetting Sarah Marshall. Liefhebbers van deze films zullen dit alleen maar toejuichen, en zij die niet tot die (grote) groep behoren kunnen I Love You, Man beter links laten liggen.

I Love You, Man heeft een simpel concept, maar werkt dit wel heel goed uit. De grapdichtheid is hoog en de film kent geen valse pretenties. Lachen is de bedoeling. Ja, natuurlijk zegt de film ondertussen wel iets over vriendschap en relaties, maar dit is totaal onderschikt aan het hoofddoel en zou niet de reden moeten zijn om de film te gaan kijken.Kees van Dijkhuizen op 04/08/2009

Prachtige film. Heb er heel erg van genoten!
Christian op 20/08/2009

Idem hier, echt een heel leuke film! Sowieso vind ik Paul Rudd altijd goed te genieten. Ook grappig dat naast Rudd, nog een Friends-acteur terug te vinden is in de vorm van Jon Favreau. Komt er tegen die tijd misschien wel in, een van de betere komedies van afgelopen tijd.